email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum obtine un profesionist CUI-ul si CIF-ul?

codul uniccodul de identificare fiscalacifcui2016persoane fizice

Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala (art. 81) defineste inregistrarea fiscala ca fiind activitatea de atribuire a codului de identificare fiscala(care se realizeaza exclusiv de catre organul fiscal central, pe baza declaratiei de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel), de organizare a registrului contribuabililor/platitorilor si de eliberare a certificatului de inregistrare fiscala.

Articolul 82, alin.1 din actul normativ anterior mentionat stipuleaza ca "orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind uncod de identificare fiscala - CIF. Codul de identificare fiscala este:

a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
b) pentru persoanele fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale;
c) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
d) pentru persoanele fizice, altele decat cele prevazute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal."

Data inregistrarii fiscale este considerata data depunerii declaratiei fiscale, in cazul persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, respectiv data atribuirii codului de identificare fiscala, in celelalte cazuri.

Totodata, Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala mentioneaza ca "in scopul administrarii creantelor fiscale, organul fiscal central poate sa inregistreze, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, un subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii. Procedura de inregistrare din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F."

O situatie aparte o reprezinta si persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, "precum si persoanele juridice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final", deoarece platitorul de venit poate solicita organului fiscal atribuirea codului de identificare fiscala.

Structura codului unic de inregistrare este stabilita de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei.

Pentru a veni in sprijinul profesionistilor si a facilita inmatricularea cat mai rapida a firmelor, Ministerul Justitiei a incheiat un "Protocol privind procedura de inregistrare fiscala, atribuirea codului unic de inregistrare si schimbul de informatii" cu Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, astfel ca, atat pentru obtinerea numarului de inregistrare in registrul comertului, cat si a codului unic de inregistrare este necesara completarea unei singure cereri: "Solicitarea inregistrarii fiscale se face prin depunerea cererii de inregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, iar atribuirea codului unic de inregistrare de catre Ministerul Finantelor Publice este conditionata de admiterea cererii de inregistrare in registrul comertului" de catre persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare (art.10 din Legea 359/2004). Astfel, numarul si data inregistrarii cererii la oficiul registrului comertului reprezinta totodata numarul si data cererii de inregistrare fiscala.

Conform prevederilor legale in vigoare, Ministerul Finantelor Publice atribuie codul unic de inregistrare in termen de maximum 8 ore, pe baza datelor transmise de ONRC pe cale electronica.

Codul unic de inregistrare este utilizat de toate sistemele informatice care prelucreaza date privind persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si persoanele juridice prevazute la art. 2 din Legea 359/2004, precum si de acestea in relatiile cu tertii, inclusiv cu autoritatile si institutiile publice, pe toata durata functionarii lor, fiind unicul atribut de identificare care nu se modifica pe toata durata existentei profesionistului.

Certificatul de inregistrare fiscala este eliberat de organul central fiscal in termen de 10 zile de la data depunerii declaratiei sau a cererii de inregistrare fiscala (dupa caz) si cuprinde obligatoriu codul de identificare fiscala. Mentionam, de asemenea, ca eliberarea certificatelor de inregistrare fiscala nu este supusa taxelor extrajudiciare de timbru (art. 87, alin.1-2, Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).

Important! Spre deosebire de codul unic de inregistrare, numarul de ordine in registrul comertului se poate schimba, in functie de mentiunile inregistrate in registrul comertului. Astfel, in cazul in care sediul social al firmei este mutat in alt judet, atunci firma primeste un nou J/F/C (in functie de tipul firmei) cu indicativul judetului in care a fost mutata (de exemplu: daca o firma, persoana juridica,  este inmatriculata in Bucuresti, atunci numarul de inmatriculare va incepe cu indicativul J40. in situatia in care firma va fi mutata in judetul Calarasi, atunci aceasta va fi radiata din Bucuresti si va primi un nou numar de inregistrare in judetul Calarasi cu indicativul J51). Codul unic de inregistrare si data atribuirii acestuia vor ramane neschimbate de fiecare data cand este necesara eliberarea unui nou certificat de inregistrare.

Atentie! Pe langa posibilitatea depunerii cererii si documentelor aferente la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala firma are stabilit sediul social, direct la ghiseu, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, exista si optiunea completarii si transmiterii acestora on-line, cu semnatura electronica extinsa, prin intermediul portalului de servicii, https://portal.onrc.ro.

Acest material a fost intocmit de ONRC.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul uniccodul de identificare fiscalacifcui2016persoane fizice


Data aparitiei: 04 Martie 2016

Votati articolul "Cum obtine un profesionist CUI-ul si CIF-ul?":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X