Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala (art. 81) defineste inregistrarea fiscala ca fiind activitatea de atribuire a codului de identificare fiscala(care se realizeaza exclusiv de catre organul fiscal central, pe baza declaratiei de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel), de organizare a registrului contribuabililor/platitorilor si de eliberare a certificatului de inregistrare fiscala.
Articolul 82, alin.1 din actul normativ anterior mentionat stipuleaza ca "orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind uncod de identificare fiscala - CIF. Codul de identificare fiscala este:
a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
b) pentru persoanele fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale;
c) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
d) pentru persoanele fizice, altele decat cele prevazute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal."
Data inregistrarii fiscale este considerata data depunerii declaratiei fiscale, in cazul persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, respectiv data atribuirii codului de identificare fiscala, in celelalte cazuri.
Totodata, Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala mentioneaza ca "in scopul administrarii creantelor fiscale, organul fiscal central poate sa inregistreze, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, un subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii. Procedura de inregistrare din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F."
O situatie aparte o reprezinta si persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, "precum si persoanele juridice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final", deoarece platitorul de venit poate solicita organului fiscal atribuirea codului de identificare fiscala.
Structura codului unic de inregistrare este stabilita de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei.
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pentru a veni in sprijinul profesionistilor si a facilita inmatricularea cat mai rapida a firmelor, Ministerul Justitiei a incheiat un "Protocol privind procedura de inregistrare fiscala, atribuirea codului unic de inregistrare si schimbul de informatii" cu Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, astfel ca, atat pentru obtinerea numarului de inregistrare in registrul comertului, cat si a codului unic de inregistrare este necesara completarea unei singure cereri: "Solicitarea inregistrarii fiscale se face prin depunerea cererii de inregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, iar atribuirea codului unic de inregistrare de catre Ministerul Finantelor Publice este conditionata de admiterea cererii de inregistrare in registrul comertului" de catre persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare (art.10 din Legea 359/2004). Astfel, numarul si data inregistrarii cererii la oficiul registrului comertului reprezinta totodata numarul si data cererii de inregistrare fiscala.
Conform prevederilor legale in vigoare, Ministerul Finantelor Publice atribuie codul unic de inregistrare in termen de maximum 8 ore, pe baza datelor transmise de ONRC pe cale electronica.
Codul unic de inregistrare este utilizat de toate sistemele informatice care prelucreaza date privind persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si persoanele juridice prevazute la art. 2 din Legea 359/2004, precum si de acestea in relatiile cu tertii, inclusiv cu autoritatile si institutiile publice, pe toata durata functionarii lor, fiind unicul atribut de identificare care nu se modifica pe toata durata existentei profesionistului.
Certificatul de inregistrare fiscala este eliberat de organul central fiscal in termen de 10 zile de la data depunerii declaratiei sau a cererii de inregistrare fiscala (dupa caz) si cuprinde obligatoriu codul de identificare fiscala. Mentionam, de asemenea, ca eliberarea certificatelor de inregistrare fiscala nu este supusa taxelor extrajudiciare de timbru (art. 87, alin.1-2, Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).
Important! Spre deosebire de codul unic de inregistrare, numarul de ordine in registrul comertului se poate schimba, in functie de mentiunile inregistrate in registrul comertului. Astfel, in cazul in care sediul social al firmei este mutat in alt judet, atunci firma primeste un nou J/F/C (in functie de tipul firmei) cu indicativul judetului in care a fost mutata (de exemplu: daca o firma, persoana juridica, este inmatriculata in Bucuresti, atunci numarul de inmatriculare va incepe cu indicativul J40. in situatia in care firma va fi mutata in judetul Calarasi, atunci aceasta va fi radiata din Bucuresti si va primi un nou numar de inregistrare in judetul Calarasi cu indicativul J51). Codul unic de inregistrare si data atribuirii acestuia vor ramane neschimbate de fiecare data cand este necesara eliberarea unui nou certificat de inregistrare.
Atentie! Pe langa posibilitatea depunerii cererii si documentelor aferente la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala firma are stabilit sediul social, direct la ghiseu, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, exista si optiunea completarii si transmiterii acestora on-line, cu semnatura electronica extinsa, prin intermediul portalului de servicii, https://portal.onrc.ro.
Acest material a fost intocmit de ONRC.