Declaratia 088 va suferi noi modificari, in contextul unor controversate dezbateri, inclusv cele exprimate prin intermediul platformei Maisimplu.gov.ro. Daca in cele din urma declaratia 394 nu a avut parte de un traseu de eficientizare, exista sperante cu privire la formularul 088.
Asa cum arata unele declaratii facute recent de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, noul formular 088 este cu adevarat simplificat, iar firmele obligate sa il completeze in vederea obtinerii codului de TVA vor avea astfel mai putine batai de cap si se vor bucura de o procedura mult mai eficienta.
O modificare importanta consta in faptul ca formularul nu va mai fi depus de firmele care isi schimba sediul, asociatii sau administratorii, iar mai multe detalii pe aceasta tema au fost oferite recent, intr-un inerviu acordat Profit.ro, de catre Dragos Doros:
"In primul rand, am simplificat formularul. Vom degreva foarte mult sarcina administrativa. Avea 20 de intrebari, va avea 17. Am renuntat la cazierul fiscal. Apoi, vor fi intrebari simplificate, respectiv cele care au creat cele mai mari probleme si aduceau o sarcina fiscala mare. Nu mai cerem apostilarea diplomelor. Le aduc asa cum sunt. Apoi, mai era o chestiune foarte complicata cu societatile pe care le-au avut si care aveau datorii la stat. Problema este ca spun: sunt societati pe care le-am avut cu multi ani in urma, nu le mai stim, nu mai avem arhivele. Nu mai trebuie decat sa bifeze: am avut sau nu societati in insolventa sau nu, iar noi le cautam".
Chiar daca la acest moment au fost deja aplicate aceste modificari, formularul va fi supus unor dezbateri cu mediul de afaceri.
Conform aceleiasi surse, se elimina si informatii care tin de cazierul fiscal, apostila pentru diplome sau care obliga la declararea cu precizie a veniturilor asociatilor sau administratorilor, exceptie facand doar firmele cu risc fiscal.
In ce priveste criteriile pe care le ia in calcul ANAF la intocmirea analizei interne, Dragos Doros a declarat, tot pentru Profit.ro, urmatoarele:
"Respingerea nu se face pentru un raspuns gresit. Este agregat din tot formularul si punctajul inseamna risc mic, mediu sau mare. Acest formular trebuie sa dea o imagine globala. Toti au spus : dati-ne raspunsurile corecte. Nu exista asa ceva. Nu esti respins pentru ca ai raspuns "gresit" la o intrebare. Punctajul rezulta din toate intrebarile. Este ca un test din care se da o evaluare".
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Acesta a mai explicat ca, in urma unei analize interne ANAF, cei care sunt deja in sistemul de TVA pot sa nu mai depuna formularul la schimbarea sediului, a asociatilor sau a administratorilor, avand obligatia doar de a notifica institutia cu privire la aceste modificari.