Pana la finele lunii iunie ar urma sa intre in vigoare o forma mult mai simplificata pentru Formularul 088. Declaratia pentru inregistrare in scopuri de TVA urmeaza sa fie modificata din nou, urmand doleantele mediului de afaceri si ale contribuabililor.
Presedintele ANAF, Dragos Doros, a anuntat recent ca aceste simplificari vor elimina cerinta de a furniza ANAF documente care se afla deja in posesia institutiei.
Update iulie 2016: Noul Formular 088 valabil de la 1 august 2016
"Noul formular va fi mult simplificat fata de varianta propusa pentru dezbatere publica. Faptul ca niciun document care se afla deja in posesia ANAF nu va mai fi cerut contribuabililor este principala simplificare", a declarat Dragos Doros pentru Profit.ro.
Mediul de afaceri a cerut in repetate randuri simplificarea formularului 088, iar nemultumirile foarte mari au vizat faptul ca procedura dificila furnizata de ANAF a dus la invalidarea si refuzul de intrare in sistemul de TVA, aminteste sursa de mai sus.
O obligatie care a starnit controverse e cea reprezentata de faptul ca Declaratia 088 trebuie depusa de fiecare data cand firma isi schimba sediul social, administratorii si/sau asociatii.
Formularul 088 va contine 17 intrebari in loc de 20, asa cum includea formularul initial. Se vor avea in vedere si acele intrebari dificile care au creat probleme persoanelor care depun aceasta declaratie.
"Formularul evalueaza capacitatea si intentia de a desfasura activitati economice, or, in astfel de situatii, procedura a fost considerata abuziva. Neprimirea sau anularea codului inseamna o cheltuiala in plus pentru firme atata timp cat nu au posibilitatea sa deduca taxa.
Cele doua proiecte ale ANAF elimina obligativitatea in aceste cazuri, insa extind cerinta pentru toate companiile care au un cod valid de TVA si care prezinta risc fiscal", informeaza Profit.ro.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Intr-un interviu acordat in luna mai de catre presedintele ANAF pentru Agerpres, la intrebarea referitoare la cum vor proceda firmele care in acest moment se afla in plina procedura de obtinere a codului de TVA, Doros a explicat:
"Cele care deja se afla in procedura veche, in momentul in care intra in vigoare procedura noua, vor fi judecate dupa noua procedura. Deci tot ce avem in stoc, nu s-a analizat inca sau la care nu s-a primit raspuns, intra pe procedura noua si vor putea sa primeasca codul de TVA pe procedura mai usoara. In prezent, este in vigoare procedura veche, dar noi incercam sa o facem cat mai prietenoasa. Am instruit oamenii sa ii cheme mai mult la dialog pe cei care depun formularul. Si va spun ca rata de respingere este mai mica in ultima vreme, iar pentru cei carora li s-a respins formularul in prima faza, cand l-au depus a doua oara, pentru ca poti sa il depui de cate ori vrei, a doua oara rata de acceptare a fost mult mai mare. Adica oamenii au inteles ce e bine, ce nu e bine. Desi nu exista raspuns gresit, dar trebuie o documentare mai buna, si atunci la a doua incercare rata de acceptare este mare."
Modificarile propuse recent si amintite de sursa de mai sus, societatile cu un cod valid de TVA vor avea obligatia de a depune Declaratia 088 daca inregistreaza datorii sau "daca ANAF identifica diferente intre datele din declaratia 394 referitoare la operatiunile care implica taxa", informeaza Profit.ro, cu mentiunea ca ANAF nu va face publice criteriile in baza carora va fi determinat gradul de risc fiscal.