email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se simplifica din nou Formularul 088. Va fi gata pana la 1 iulie

formularul 088declaratia 088modificari codul fiscal1 iuliecod valid tvasediul social

Pana la finele lunii iunie ar urma sa intre in vigoare o forma mult mai simplificata pentru Formularul 088. Declaratia pentru inregistrare in scopuri de TVA urmeaza sa fie modificata din nou, urmand doleantele mediului de afaceri si ale contribuabililor.

Presedintele ANAF, Dragos Doros, a anuntat recent ca aceste simplificari vor elimina cerinta de a furniza ANAF documente care se afla deja in posesia institutiei.

Update iulie 2016: Noul Formular 088 valabil de la 1 august 2016

"Noul formular va fi mult simplificat fata de varianta propusa pentru dezbatere publica. Faptul ca niciun document care se afla deja in posesia ANAF nu va mai fi cerut contribuabililor este principala simplificare", a declarat Dragos Doros pentru Profit.ro.

Mediul de afaceri a cerut in repetate randuri simplificarea formularului 088, iar nemultumirile foarte mari au vizat faptul ca procedura dificila furnizata de ANAF a dus la invalidarea si refuzul de intrare in sistemul de TVA, aminteste sursa de mai sus.

O obligatie care a starnit controverse e cea reprezentata de faptul ca Declaratia 088 trebuie depusa de fiecare data cand firma isi schimba sediul social, administratorii si/sau asociatii.

Formularul 088 va contine 17 intrebari in loc de 20, asa cum includea formularul initial. Se vor avea in vedere si acele intrebari dificile care au creat probleme persoanelor care depun aceasta declaratie.

"Formularul evalueaza capacitatea si intentia de a desfasura activitati economice, or, in astfel de situatii, procedura a fost considerata abuziva. Neprimirea sau anularea codului inseamna o cheltuiala in plus pentru firme atata timp cat nu au posibilitatea sa deduca taxa.

Cele doua proiecte ale ANAF elimina obligativitatea in aceste cazuri, insa extind cerinta pentru toate companiile care au un cod valid de TVA si care prezinta risc fiscal", informeaza Profit.ro.


Intr-un interviu acordat in luna mai de catre presedintele ANAF pentru Agerpres, la intrebarea referitoare la cum vor proceda firmele care in acest moment se afla in plina procedura de obtinere a codului de TVA, Doros a explicat:

"Cele care deja se afla in procedura veche, in momentul in care intra in vigoare procedura noua, vor fi judecate dupa noua procedura. Deci tot ce avem in stoc, nu s-a analizat inca sau la care nu s-a primit raspuns, intra pe procedura noua si vor putea sa primeasca codul de TVA pe procedura mai usoara. In prezent, este in vigoare procedura veche, dar noi incercam sa o facem cat mai prietenoasa. Am instruit oamenii sa ii cheme mai mult la dialog pe cei care depun formularul. Si va spun ca rata de respingere este mai mica in ultima vreme, iar pentru cei carora li s-a respins formularul in prima faza, cand l-au depus a doua oara, pentru ca poti sa il depui de cate ori vrei, a doua oara rata de acceptare a fost mult mai mare. Adica oamenii au inteles ce e bine, ce nu e bine. Desi nu exista raspuns gresit, dar trebuie o documentare mai buna, si atunci la a doua incercare rata de acceptare este mare."

Modificarile propuse recent si amintite de sursa de mai sus, societatile cu un cod valid de TVA vor avea obligatia de a depune Declaratia 088 daca inregistreaza datorii sau "daca ANAF identifica diferente intre datele din declaratia 394 referitoare la operatiunile care implica taxa", informeaza Profit.ro, cu mentiunea ca ANAF nu va face publice criteriile in baza carora va fi determinat gradul de risc fiscal.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 088declaratia 088modificari codul fiscal1 iuliecod valid tvasediul social


Data aparitiei: 09 Iunie 2016

Votati articolul "Se simplifica din nou Formularul 088. Va fi gata pana la 1 iulie":
Rating:

Nota: 3.31 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X