Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr.1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica, de asemenea, societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul Viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 1286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Termenul de depunere pentru raportarile contabile la data de 30 iunie 2016 este cel tarziu pana pe data de 16 august 2016.
Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.499/05.07.2016, a fost publicat OMFP 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2016 a operatorilor economici.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2016, incadrarea in criteriul de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul reprezentand cifra de afaceri pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2015.
Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
Depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2016
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Entitatile depun raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice consta intr-un fisier .pdf la care este atasat un fisier .xml.
Entitatile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa, conform comunicatului transmis de AJFP Valcea.
Entitatile depun raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate, potrivit legii.
ATENTIE! Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2016 nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2016 se completeaza in lei.
Semnarea raportarilor contabile la 30 iunie 2016
Autoritatile fiscale amintesc ca raportarile contabile la 30 iunie 2016 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora. Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Raportarile contabile la 30 iunie 2016 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Exceptii de la depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2016
Nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2016 entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2016, cele care in tot semestrul I al anului 2016 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2016, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.
Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2016
Raportarile contabile la 30 iunie 2016 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 16 august 2016, aminteste AJFP Valcea.
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2016, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
Programul de asistenta va fi pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau va putea fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.
De asemenea, retineti ca persoanele care nu depun raportarile contabile pana la data de 16 august vor fi sanctionate contraventional cu amenzi care pot ajunge pana la 4.500 de lei.
Amenzile pot fi in cuantum de:
- de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare;
- de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
- de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Tototodata, e important de stiut ca si prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi ce pornesc de la 200 lei si ajung la 1.000 lei.