Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, a oferit recent mai multe explicatii cu privire la ordinul care va reglementa inregistrarea comerciantilor en-gros de produse accizabile si care nu detin depozite proprii. Aceasta modificare vine in contextul in care aceasta categorie fusese exclusa ca reglementae din cele doua ordine care gestionau domeniu: OPANAF 1849/2016 si OPANAF 1850/2016.
"Tocmai am avizat ordinul prin care urmeaza sa se reglementeze SI inregistrarea comerciantilor en-gross de produse accizabile (ex. motorina) care NU AU depozite proprii. OPANAF 1849 si 1850 reglementau inregistrarea doar a comerciantilor cu depozite, ceea ce in mod evident nu era deloc in regula... Ordinul a foat deja semnat de presedintele ANAF si trimis la Monitor.
Acest subiect - aparent de interes limitat (in realitate cu un impact urias!), m-a facut sa imi pun mie si colegilor mei din finante si ANAF o intrebare: de ce trebuie sa inregistram pe acesti comercianti (cu sau fara depozite)?
Primul raspuns: ca asa spune Codul fiscal.
Buun, dar de ce am prevazut asta in Cod?
Al doilea raspuns: pentru ca produsele accizabile sunt considerate cu risc fiscal crescut si trebuie sa stim cine le comercializeaza", a scris secretarul de stat aici.
Acesta si-a completat explicatiile facand referire la colectarea TVA-ului pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros, amintind totodata ca vorbim de mii de astfel de comercianti in comparatie cu doar cateva zeci de antrepozitari:
"La comerciantii en-gross produsul (de ex. motorina) ajunge de la producator/importator cu acciza platita. La scoaterea motorinei din antrepozit (unde produsul este inca neaccizat) nu numai ca 100% din acciza este colectata, dar este colectat si TVA pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros.
Cum in acest caz pe lantul de distributie (de la producator la consumator) vorbim de un adaos pentru en-grosist de maxim 3%, inseamna ca cea mai mare parte din TVA (97%) este deja colectata.
Deci, la iesirea din antrepozit, avem deja aprox. 99% din taxa datorata bugetului colectata.
Cartea Verde a Contabilitatii
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Antrepozitari (producatori/importatori) sunt cateva zeci. Comercianti en-gros sunt cateva mii, cam de 100 de ori mai multi. Pe care ii inregistram, iar inregistrarea nu e chiar automata, apar evident conditionari (nu esti inregistrat, nu existi...).
E drept ca nu vorbim de aceleasi conditionari ca la antrepozite, dar totusi ramane o intrebare la care inca nu am primit un raspuns rezonabil: pentru 1% din taxa inregistram (deci si urmarim!) de 100 de ori mai multe companii decat pentru 99% din taxa? Nu mai bine sa ne folosim resursele (limitate) sa controlam mai bine producatorii/importatorii de produse accizabile acolo unde sunt si banii multi pentru buget??? La alcool inca evaziunea este in floare... La motorina stam ceva mai bine, dar nici acolo nu stam chiar pe roze".
Concluzia secretarului de stat, Gabriel Biris, a fost ca mai exista multe aspecte de completat si reparat in Codul fiscal. Puteti urmari AICI alte declaratii pe teme similare.