In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate comerciala cu sediul in Romania care executa lucrari de constructii si reparatii intr-un stat din UE. Pentru executarea lucrarilor societatea din Romania se aprovizioneaza cu material de constructii din statul membru unde executa si lucrarile. Factura de cumparare a materialelor este intocmita fara TVA in baza atributului fiscal si a inscrierii societatii in ROI. Avand in vedere ca materialele se achizitioneaza si se folosesc in statul membru, vom vedea ce obligatii fiscal are cumparatorul in legatura cu TVA.
Deoarece materialele sunt achizitionate si utilizate local, deci nu sunt transportate dintr-un stat membru in altul nu se poate vorbi nici de achizitie intracomunitara, nici de livare locala, astfel ca inscrierea societatii in Registrul operatorilor intracomunitari nu are relevanta pentru TVA. Tinand cont de prevederile art. 275 alin. 1 lit. a sau c din Codul fiscal referitoare la locul livrarii (locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expeditia sau transportul sau locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate, an functie de situatia concreta) achizitia bunurilor nu este operatiune impozabila in Romania, nefiind indeplinita conditia - cumulativa - de la art. 268 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Ca atare, achizitia se reflecta in decontul de TVA la rd. 26 din decont.
Mai departe, materialele sunt utilizarea pentru efectuarea unei prestari de servicii - lucrari de constructii, pentru care locul prestarii se considera a fi situate in statul unde este situat bunul imobil conform art. 278 alin. 4 lit. a din Codul fiscal
, adica in statul membru unde se executa lucrarile de constructii. Nici aceasta operatiune - prestarea de servicii nu este operatiune impozabila in Romania conform art. 268 alin. 1 lit. b din Codul fiscal
, reflectandu-se in decontul de TVA la rd. 3. Desi prestarea de servicii are loc pe teritoriul unui alt stat membru ea nu este considerata prestare de servicii intracomunitara, pentru care sa fie necesara inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari ( numai prestarile de servicii ce intra sub incidenta art. 278 alin. 2 din Codul fiscal - regula B2B - sunt considerate intracomunitare).
Prin urmare, in afara de raportarea operatiunilor in decontul de TVA si emiterea facturii pentru prestarea de servicii fara TVA romanesc, firma romaneasca nu are nicio alta obligatie catre autoritatile fiscale din Romania.
Raportat la cele prezentate se poate aprecia ca factura de cumparare a materialelor a fost emisa eronat fara TVA local de catre furnizorul din statul membru respectiv pe motivul codului de TVA al beneficiarului roman (ca si cum ar fi fost vorba de o livrarea intracomunitara din partea acestuia) avand in vedere ca este vorba de operatiune/livrare locala, materialele neparasind teritoriul statului membru respectiv.
In mod normal factura de cumparare a materialelor ar fi trebuit emisa de furnizorul strain cu TVA, firma romaneasca urmand sa recupereze acest TVA de la autoritatile fiscale din acel stat membru in temeiul Directivei 2008/9/CE transpusa in legislatia statului membru respectiv. Insa trebuie luat legatura cu autoritatile fiscale straine pentru a verifica in ce masura, functie de situatia concreta, firma romaneasca are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru unde executa lucrarile de constructii.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist