Vom analiza mai jos cazul unei societati care obtine si venituri din afiliere (se face promovare altor firme si se remunereaza cu un comision din vanzari). Firmele respective emit facturi pentru sumele de achitat si interzic prin contract ca firma sa emita facturile sale in paralel (pe care sa le foloseasca eventual in contabilitate). Vom vedea in ce masura poate firma sa foloseasca facturile emise de aceste firme in contabilitatea firmei in locul facturilor emise de societatea in cauza. Acestea au un format standard, cu inserierea lor proprie.
Puteti folosi aceste facturi fara a mai emite altele cu seria si numarul propriu in conditiile in care, la emiterea lor de catre client, se respecta prevederile punctului 96 din Normele metodologice de aplicare a art. 319 din Codul fiscal, care reglementeaza:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"96. (1) Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal."
In D394, la sectiunea I, punctul 2.3 figureaza rubrica " Numarul total de facturi emise, in perioada de raportare, de beneficiari in numele persoanei impozabile".
Raspuns oferit pentru
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Cartea Verde a Contabilitatii Operare SAGA Exemple practice si recomandari