email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferenta dintre persoane afiliate si persoane asociate. Explicatia specialistului

Diferenta dintre persoane afiliate si persoane asociate. Explicatia specialistului
afiliered394cod fiscal

Multi contribuabili se intreaba in ultima perioada care este diferenta dintre persoanele afiliate si persoanele asociate. Nelamuririle au inceput sa apara ca urmare a modificarii Declaratiei 394 privind raportarea tranzactiilor cu persoanele afiliate. 

Asadar, expertul nostru explica mai jos care este diferenta dintre persoane afiliate si persoane asociate. Principala regula este ca trebuie sa se tina cont de definitia fiscala, nu de cea contabila.


Diferenta dintre persoane afiliate si persoane asociate: raspunsul specialistului


Definitia persoanelor afiliate si asociate din punct de vedere contabil este diferita de cea fiscala. In vederea aplicarii corecte a prevederilor fiscale, trebuie sa tinem cont de definitia fiscala a persoanelor afiliate si asociate si nu de cea contabila.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor  art.7 pct.26 din Codul fiscal, persoanele afiliate sunt definite astfel:

persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.

Asadar, in cazul relatiilor de afiliere, doua societati pot fi afiliate si prin detinerile persoanelor afiliate (persoane fizice) care detin in mod direct sau indirect  minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.
 

Citeste si: Confirmarea tranzactiilor cu persoane afiliate prin D394. Fiscul iti poate selecta firma pentru o inspectie
 

EXEMPLU:

Entitatea A detine 30% din partile sociale ale entitatii B. Cele doua societati sunt persoane afiliate deoarece prima societate detine peste 25% din capitalul social al societatii B.
 
Popescu detine 30% din partile sociale ale entitatii A si este administrator in entitatea B. Cele doua societati sunt persoane afiliate pentru ca aceeasi persoana detine peste 25% in capitalul unei entitati si fiind administrator in cea de-a doua societate se considera ca are capacitatea de decizie asupra activitatii acesteia.

La art. 40 indice 1 din Codul fiscal se defineste intreprinderea asociata - oricare dintre urmatoarele situatii:

a) o entitate in care contribuabilul detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul entitatii respective;

b) o persoana fizica sau o entitate care detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul contribuabilului;
c) in cazul in care o persoana fizica sau o entitate detine direct sau indirect o participatie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil si in una sau mai multe entitati, toate entitatile in cauza, inclusiv contribuabilul, sunt considerate intreprinderi asociate;

In cazul entitatilor asociate conditia este detinerea de participatii la cealalta societate ( drepturi de vot sau detineri in capitalul social in proportie de 25%)  sau dreptul sa primeasca  profit 25% sau mai mult din profitul contribuabilului .

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
afiliered394cod fiscal


Data aparitiei: 18 Decembrie 2020

Votati articolul "Diferenta dintre persoane afiliate si persoane asociate. Explicatia specialistului":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X