Faptele ce constituie evaziune fiscala sunt prevazute la art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale ca fiind urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
- ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
- omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. In acest sens, documentele legale reprezinta documentele prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Codul vamal, Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, si de reglementarile elaborate pentru punerea in aplicare a acestora.
- evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive. O operatiune este considerata fictiva daca se urmareste disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care in fapt nu exista.
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
- executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
- sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
- substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
Aceste fapte constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi.
Daca prin aceste fapte s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. Daca prejudiciul produs este mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Limitele minime si maxime a pedepsei se reduc la jumatate daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile. Reducerea nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de Legea 241/2015 intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei.
O alta masura instituita de Legea 241/2005 este ca NU pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai unei societatii persoanele care au fost condamnate pentru infractiunile prevazute de aceasta lege. Daca au fost alese acestea sunt decazute din drepturi.