email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cazierul fiscal si noile probleme din 2016. Unele sanctiuni sunt disproportionate fata de gravitatea faptei

cazierul fiscalfapte inscrise caziercontraventiicod tvasanctiuni anafconsiliul de administratie

Sunt dezbatute, mai nou, in mediul consultantilor fiscali autohtoni si in mediul de afaceri (cu precadere in zona liber-profesionistilor), aspecte care tin de sanctiunile aplicate pentru contraventii care tin de cazierul fiscal si de faptul ca unele dintre acestea sunt disproportionate fata de gravitatea faptei.

In primul rand, trebuie reamintit ca, in acest moment se solicita prezentarea cazierului fiscal in mai multe situatii:

a) la infiintarea societatilor, a societatilor cooperative, a cooperativelor agricole si a entitatilor fara personalitate juridica, de catre asociati, actionari, membri si reprezentantii legali sau desemnati;
b) la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor;
c. la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti;
d) la cesiunea ori instrainarea sub orice forma a partilor sociale sau a actiunilor, de catre noii asociati, actionari sau membri, sau la cooptarea altor reprezentanti legali;
e) pentru inscrierea in unele organisme profesionale (nu in toate) si/sau pentru obtinerea dreptului de libera practica acordat de unele organizatii profesionale.

Aceste situatii sunt amintite de consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi intr-o analiza recenta intocmita pentru HotNews.ro, analiza care se concentreaza asupra disproportionalitatii amintite mai sus.

Se atrage atentia astfel ca exista proceduri care trateaza din start antreprenorul ca un potential infractor si ca, prin aceasta atitudine din partea autoritatilor fiscale, nu mai este incurajata dezvoltarea sau initierea afacerilor noi in Romania.

In aceeasi privinta, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a atras atentia asupra unei realitati pe care trebuie sa o infrunte zilnic antreprenorii care deruleaza sau vor sa initieze afaceri in Romania.

De asemenea, acesta a explicat ca reglementarile emise de autoritati (inclusiv ANAF) pornesc de la premisa ca antreprenorii sunt infractori.

"Micul antreprenor care intra in business constata tot mai mult ca este tratat precum infractorii si suspectat in orice gest ca este infractor. in consecinta, el vede asta imediat prin legislatie. Vede ca legislatia, cel putin cea fiscala, cea emisa de autoritati de genul ANAF, pleaca de la faptul ca oamenii sunt infractori, ca grilele de triere ale lor trebuie facute pe experienta infractionala acumulata de ANAF. Ceea ce s-a intamplat cu celebrul formular 088 este deja scoala. ANAF a constatat ca evaziunea la TVA se face prin inregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari", a explicat presedintele AOAR, citat de Agerpres.

Un fapt care intra in aceasta zona de sanctiuni il reprezinta si situatia in care ANAF penalizeaza firmele care au in consiliul de administratie un pensionar:

"Ca atare, ANAF spune ca orice firma care are in Consiliul de Administratie un pensionar este penalizata sever, riscand sa-si piarda codul de TVA, pentru ca un pensionar este periculos. Nimeni nu se gandeste ca mai exista si oameni de afaceri cinstiti, care isi duc afacerile in mod normal inainte. Daca aveti ghinionul, si eu l-am avut, sa va mutati sediul unei firme in aceeasi cladire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu stii care sunt criteriile de risc, nu stii ca daca ai pensionari poti sa o patesti, nu stii ca nu are nicio importanta ca acea firma functioneaza de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare si a ramas fara cod TVA".


In ce priveste situatia actuala a faptelor inscrise in cazierul fiscal in 2016, consultantii amintiti mai sus precizeaza ca prin prin H.G. nr. 1000/2015 sunt considerate fapte sanctionabile nu mai putin de peste 310 infractiuni si contraventii enumerate de legislatia fiscala sau contabila, fata de mai putin de 50 de fapte inscrise in trecut in cazierul fiscal.

"Apreciem ca este total injust ca - pentru unele abateri minore, cel putin in acceptiunea noastra - sa interzici unei persoane sa fie membru fondator al unei societati sau sa practice o activitate in mod independent. Tocmai din motivele invocate anterior, apreciem ca - in unele situatii - sanctiunea pentru unele contraventii este disproportionata cu gravitatea sociala a faptei comise de contribuabil. Cu atat mai mult cu cat plata contraventiei nu are relevanta pentru radierea faptei din cazierul fiscal. Si, am putea adauga, cu atat mai mult cu cat cazierul fiscal nu reprezinta un instrument de colectare a amenzilor contraventionale", au concluzionat cei doi consultanti fiscali in analiza amintita mai sus.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cazierul fiscalfapte inscrise caziercontraventiicod tvasanctiuni anafconsiliul de administratie


Data aparitiei: 25 Aprilie 2016

Votati articolul "Cazierul fiscal si noile probleme din 2016. Unele sanctiuni sunt disproportionate fata de gravitatea faptei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X