Sunt dezbatute, mai nou, in mediul consultantilor fiscali autohtoni si in mediul de afaceri (cu precadere in zona liber-profesionistilor), aspecte care tin de sanctiunile aplicate pentru contraventii care tin de cazierul fiscal si de faptul ca unele dintre acestea sunt disproportionate fata de gravitatea faptei.
In primul rand, trebuie reamintit ca, in acest moment se solicita prezentarea cazierului fiscal in mai multe situatii:
a) la infiintarea societatilor, a societatilor cooperative, a cooperativelor agricole si a entitatilor fara personalitate juridica, de catre asociati, actionari, membri si reprezentantii legali sau desemnati;
b) la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor;
c. la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti;
d) la cesiunea ori instrainarea sub orice forma a partilor sociale sau a actiunilor, de catre noii asociati, actionari sau membri, sau la cooptarea altor reprezentanti legali;
e) pentru inscrierea in unele organisme profesionale (nu in toate) si/sau pentru obtinerea dreptului de libera practica acordat de unele organizatii profesionale.
Aceste situatii sunt amintite de consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi intr-o analiza recenta intocmita pentru HotNews.ro, analiza care se concentreaza asupra disproportionalitatii amintite mai sus.
Se atrage atentia astfel ca exista proceduri care trateaza din start antreprenorul ca un potential infractor si ca, prin aceasta atitudine din partea autoritatilor fiscale, nu mai este incurajata dezvoltarea sau initierea afacerilor noi in Romania.
In aceeasi privinta, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a atras atentia asupra unei realitati pe care trebuie sa o infrunte zilnic antreprenorii care deruleaza sau vor sa initieze afaceri in Romania.
De asemenea, acesta a explicat ca reglementarile emise de autoritati (inclusiv ANAF) pornesc de la premisa ca antreprenorii sunt infractori.
"Micul antreprenor care intra in business constata tot mai mult ca este tratat precum infractorii si suspectat in orice gest ca este infractor. in consecinta, el vede asta imediat prin legislatie. Vede ca legislatia, cel putin cea fiscala, cea emisa de autoritati de genul ANAF, pleaca de la faptul ca oamenii sunt infractori, ca grilele de triere ale lor trebuie facute pe experienta infractionala acumulata de ANAF. Ceea ce s-a intamplat cu celebrul formular 088 este deja scoala. ANAF a constatat ca evaziunea la TVA se face prin inregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari", a explicat presedintele AOAR, citat de Agerpres.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Un fapt care intra in aceasta zona de sanctiuni il reprezinta si situatia in care ANAF penalizeaza firmele care au in consiliul de administratie un pensionar:
"Ca atare, ANAF spune ca orice firma care are in Consiliul de Administratie un pensionar este penalizata sever, riscand sa-si piarda codul de TVA, pentru ca un pensionar este periculos. Nimeni nu se gandeste ca mai exista si oameni de afaceri cinstiti, care isi duc afacerile in mod normal inainte. Daca aveti ghinionul, si eu l-am avut, sa va mutati sediul unei firme in aceeasi cladire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu stii care sunt criteriile de risc, nu stii ca daca ai pensionari poti sa o patesti, nu stii ca nu are nicio importanta ca acea firma functioneaza de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare si a ramas fara cod TVA".
In ce priveste situatia actuala a faptelor inscrise in cazierul fiscal in 2016, consultantii amintiti mai sus precizeaza ca prin prin H.G. nr. 1000/2015 sunt considerate fapte sanctionabile nu mai putin de peste 310 infractiuni si contraventii enumerate de legislatia fiscala sau contabila, fata de mai putin de 50 de fapte inscrise in trecut in cazierul fiscal.
"Apreciem ca este total injust ca - pentru unele abateri minore, cel putin in acceptiunea noastra - sa interzici unei persoane sa fie membru fondator al unei societati sau sa practice o activitate in mod independent. Tocmai din motivele invocate anterior, apreciem ca - in unele situatii - sanctiunea pentru unele contraventii este disproportionata cu gravitatea sociala a faptei comise de contribuabil. Cu atat mai mult cu cat plata contraventiei nu are relevanta pentru radierea faptei din cazierul fiscal. Si, am putea adauga, cu atat mai mult cu cat cazierul fiscal nu reprezinta un instrument de colectare a amenzilor contraventionale", au concluzionat cei doi consultanti fiscali in analiza amintita mai sus.