email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Explicatii suplimentare de la ANAF pentru Ordinul 2594/2015

ordinul anaf 2594fisa inscrierecazierul fiscalcazieranaf

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 759/12.10.2015 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea si gestionarea cazierului fiscal, procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul si continutul formularisticii necesare, precum si nivelul de acces corespunzator la informatiile din cazierul fiscal.

Noile formulare necesare pentru stabilirea si comunicarea datelor inscrise in cazierul fiscal aprobate prin Ordinul 2594/2015 sunt urmatoarele:

· 500 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal",
· 501 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal;
· 502 "Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal";
· 503 "Cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul fiscal";
· 504 "Certificat de cazier fiscal" si anexa (Formular 504 A) la certificatul de cazier fiscal;
· 505 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare/patrimoniale";
· 506 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscal";
· 507 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind atragerea raspunderii
solidare/patrimoniale cu debitorul";
· 508 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscal".

De asemenea, acest ordin aproba si procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal structurata pe:

- Procedura de inscriere in cazierul fiscal a faptelor si situatiilor prevazute la art 4 din OUG 39/2015 privind cazierul fiscal;
- Procedura de actualizare a faptelor si situatiilor inscrise in cazierul fiscal;
- Procedura de solicitare si de eliberare a certificatului de cazier fiscal
- Cazierul fiscal reprezinta un mijloc de evidenta si urmarire a respectarii disciplinei fiscale, contabile si financiare de catre contribuabili, in care se tine evidenta persoanelor fizice, juridice si a entitatilor fara personalitate juridica care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara.

a) persoane cu atributii in gestionarea cazierului fiscal din cadrul organelor fiscale competente, avand drept de inscriere si actualizare/scoatere a informatiilor privind cazierul fiscal din evidenta informatica, precum si drept de vizualizare a informatiilor inscrise si de intocmire si emitere a certificatelor de cazier fiscal, in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr.39/2015.

b) alti functionari din cadrul ANAF si unitatilor subordonate, in baza atributiilor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare si inscrise in fisa postului, avand drept de vizualizare a informatiilor privind cazierul fiscal, direct sau prin intermediul altor aplicatii informatice, acordat de catre Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul agentiei.

Prin OG 39/2015 sfera de aplicare a cazierului fiscal a fost extinsa prin reglementarea unor noi situatii care vor fi inscrise in document. Astfel, daca pana la aparitia OG 39/2015 in cazierul fiscal se inscria doar atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent si inactivitatea fiscala acum documentul va cuprinde si mentiuni care vizeaza atragerea raspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns in stare de insolventa, pronuntata prin hotarare judecatoreasca definitiva, pentru creantele care fac parte din pasivul debitorului si sunt administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

OG 39/2015 completeaza si regulile ce se refera la inactivitatea fiscala. inscrierea starii de inactivitate fiscala se face doar in cazierul reprezentantilor din perioada in care au aparut situatiile de declarare a starii de inactivitate. In situatia in care sunt desemnati noi reprezentanti legali, inactivitatea fiscala este inscrisa in cazierul fiscal al acestora numai daca situatia se mentine pe o perioada mai mare de un semestru calendaristic de cand au preluat reprezentarea respectivelor entitati.

De asemenea, in noul cadru legal se reglementeaza si situatia in care inactivitatea fiscala poate fi stearsa din cazierul fiscal al unui reprezentantul legal care si-a pierdut aceasta calitate. Acest lucru se va intampla dupa un an:
· de la inscrierea mentiunilor privind schimbarea reprezentantului legal in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care nu se inregistreaza la registrul comertului
sau
· de la data expirarii mandatului, in situatia in care acesta este limitat in timp si nu a fost reinnoit.

Lista documentelor pe baza carora se va face inscrierea informatiilor in cazierul fiscal a fost si ea extinsa, prin includerea extraselor de pe ordonantele parchetelor de pe langa instantele de judecata, ramase definitive, transmise organelor fiscale competente in administrarea contribuabilului. Pana la aparitia OG 39/2015 lista documentelor pe baza carora se face inscrierea in cazierul fiscal erau:
· hotararile judecatoresti definitive si irevocabile,
· deciziile de solutionare a contestatiilor ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac;
· actele/documentele intocmite de organele fiscale si vamale din subordinea MFP, ramase definitive
· actele ramase definitive ale altor organe competente.

Sursa: ANAF Galati

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordinul anaf 2594fisa inscrierecazierul fiscalcazieranaf


Data aparitiei: 22 Octombrie 2015
Ultima actualizare: 23 Octombrie 2015

Votati articolul "Explicatii suplimentare de la ANAF pentru Ordinul 2594/2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X