Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Comitetul consultativ privind libera miscare a lucratorilor in Europa. Care au fost concluziile?

Ultima actualizare: 15 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
lucratoriforta de muncaemigrantimobilitatea fortei de munca

In zilele de 27 si 28 aprilie 2017, s-au derulat la Bruxelles, reuniuni ale comitetului consultativ UE tripartit, privind libera circulatie a lucratorilor in UE. Au fost abordate 9 subiecte, cele mai importante fiind urmatoarele:

  a. Prezentarea raportului anual privind mobilitatea fortei de munca in Europa din care rezulta ca in 2015 erau 20 de milioane de persoane care lucrau in alte tari, Polonia si Romania fiind tarile cu cei mai numerosi emigranti recenti. Surprinzator, s-a constatat ca numarul lucratorilor migranti care s-au intors in tarile lor de origine a fost in 2015 de 670.000, ceea ce reprezinta 70% din numarul emigrarilor noi din acest an.

  b. Transpunerea in practica a Directivei 54/2014 privind masurile care sa faciliteze exercitarea drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberelor circulatii. Desi teoretic nu sunt probleme majore, in practica, implementarea sa in tarile membre UE este intarziata. Romania a fost mentionata de doua ori ca fiind restanta in adoptarea masurilor prevazute in Directiva.

  c. Evaluarea stadiului aplicarii legislatiei europene privind migratia legala a lucratorilor, care se refera la 4% din populatia UE. Problemele principale foarte dificile se refera la armonizarea legislatiilor nationale cu cea a UE si extinderea prevederilor legislatiei UE si la persoanele provenind din tari din afara UE. Pozitiile patronatelor si sindicatelor sunt diferite iar abordarea CE a UE inca neprecizata. Se va realiza o consultare publica a stakeholderilor la nivelul intregii UE in aceasta perioada.

  d. Informarea privind pregatirea de catre UE a unor noi directive privind migratia resurselor umane in UE, in contextul lansarii recente a "White paper" de catre presedintele J.C. Juncker si a pregatirii lansarii in acest an a "Social paper".

La lucrarile comitetului au fost prezenti delegatia guvernului, confederatiilor patronale si confederatiilor sindicale din Romania. Din partea patronala a luat parte la reuniune Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu.

Urmatoarea reuniune a comitetului consultativ pentru libera circulatie a resursei umane se va derula pe 17 noiembrie 2017.

Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu


Sursa:

CNIPMMR

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X