Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Auditarea situatiilor financiare aferente sediilor permanente si sucursalelor. Ce reguli se impun?

Ultima actualizare: 16 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
auditarea situatiilor financiareauditaresituatii financiaresedii permanente

Sediile permanente si sucursalele unor entitati straine si din UE, dar si din afara UE, sunt supuse auditului?

Potrivit prevederilor art. 34 alin  (1) din Legea contabilitatii  82/1991 , situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice de interes public sunt supuse auditului statutar, care se efectueaza de catre auditori statutari, persoane fizice sau juridice autorizate, in conditiile legii.

La alin  (2 indice 1) se stabileste ca prevederile alin. (1) se aplica si subunitatilor fara personalitate juridica din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, precum si societatilor-mama care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Asadar, situatiile financiare anuale ale subunitatilor fara personalitate juridica din Romania ( sedii permanente si sucursale), care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate , sunt supuse auditului statutar.

Potrivit prevederilor pct.  563 din Reglementarile contabile , situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.

La pct. 9 alin 4) se stabileste ca  entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
   a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
   b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
   c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:


   a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
   b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
   c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.
Aceleasi prevederi sunt prevazute si la pct. 2.6 si 2.7 din Anexa nr. 1 la OMFP 166/2017 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici.

Asadar, daca sunt indeplinite criteriile mai sus mentionate, situatiile financiare vor fi supuse auditului statutar.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X