Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dizolvare si lichidare societate. Care sunt inregistrarile contabile?

Data actualizarii: 02 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dizolvarelichidareinregistrari contabilemijloace fixesocietate pe actiuni

In analiza urmatoare, avem cazul unei societati pe actiuni, unic asociat la o societate cu raspundere limitata. In calitate de unic asociat decide dizolvarea si lichidarea simultana fara lichidator. Patrimoniul societatii revine integral asociatului unic. Societatea lichidata are mai multe mijloace fixe (masini si utilaje, autoturisme) unele dintre ele amortizate integral, iar alte nu sunt amortizate. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile si la ce valoare se vor inregistra mijloacele fixe in contabilitatea asociatului unic, precum si care este durata de amortizare.

Societatea dizolvata va distribui mijloacele de transport catre asociat , la pretul pietei, potrivit art 11 alin (4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: 

" Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. in cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei".
 
 In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata cu ocazia distribuirii activelor, va prezentam reglementarile art 270 alin (5) si (7) din Codul fiscal:

" (5) Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

 (7) Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, precum vanzarea sau aportul in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 266 alin. (2), in conditiile stabilite prin normele metodologice".
 
Asadar, daca taxa pe valoarea adaugata a mijloacelor de transport a fost dedusa total sau partial, factura se va intocmi cu TVA intrucat constituie o livrare de bunuri in sensul art 270 alin 5 din Codul fiscal.
 


Articol contabil:
2133 "Mijloace de transport" =  7611" Venituri din actiuni detinute la entitatile afiliate ‘’
 
 In conformitate cu art 23 lit j din Codul fiscal, sunt neimpozabile " veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romane, daca la data inceperii operatiunii de lichidare, potrivit legii, contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice supuse operatiunii de lichidare".
   
Mijloacele de transport vor fi inregistrate in contabilitate la valoarea din factura, iar pentru stabilirea duratelor de amortizare se aplica prevederile pct 3 din HG 2139/2004 privind Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe:

" In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.  
   
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X