In analiza urmatoare, avem cazul unei societati pe actiuni, unic asociat la o societate cu raspundere limitata. In calitate de unic asociat decide dizolvarea si lichidarea simultana fara lichidator. Patrimoniul societatii revine integral asociatului unic. Societatea lichidata are mai multe mijloace fixe (masini si utilaje, autoturisme) unele dintre ele amortizate integral, iar alte nu sunt amortizate. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile si la ce valoare se vor inregistra mijloacele fixe in contabilitatea asociatului unic, precum si care este durata de amortizare.
Societatea dizolvata va distribui mijloacele de transport catre asociat , la pretul pietei, potrivit art 11 alin (4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
" Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. in cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei".
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata cu ocazia distribuirii activelor, va prezentam reglementarile art 270 alin (5) si (7) din Codul fiscal:
" (5) Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
(7) Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, precum vanzarea sau aportul in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 266 alin. (2), in conditiile stabilite prin normele metodologice".
Asadar, daca taxa pe valoarea adaugata a mijloacelor de transport a fost dedusa total sau partial, factura se va intocmi cu TVA intrucat constituie o livrare de bunuri in sensul art 270 alin 5 din Codul fiscal.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Articol contabil:
2133 "Mijloace de transport" = 7611" Venituri din actiuni detinute la entitatile afiliate ‘’
In conformitate cu art 23 lit j din Codul fiscal, sunt neimpozabile " veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romane, daca la data inceperii operatiunii de lichidare, potrivit legii, contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice supuse operatiunii de lichidare".
Mijloacele de transport vor fi inregistrate in contabilitate la valoarea din factura, iar pentru stabilirea duratelor de amortizare se aplica prevederile pct 3 din HG 2139/2004 privind Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe:
" In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal