Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Normele de prezentare a auditorilor financiari la conferintele camerei auditorilor financiari din Romania (CAFR)

Data actualizarii: 13 Septembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CAFRauditor financiar

NORMELE DE REPREZENTARE A AUDITORILOR FINANCIARI LA CONFERINTELE CAMEREI AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA (CAFR)

Avand in vedere prevederile din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificarile ulterioare, dispozitiile din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prevederile Hotararii Conferintei Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 95 din 21 aprilie 2007, in temeiul art. 26 alin. (1) lit. i) din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul CAFR, a adoptat Hotararea nr. 97 din 30 august 2007 privind Normele de reprezentare a auditorilor financiari la conferintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania . Acest act a fost publicat in Monitorul Oficial din 2 Septembrie 2007, intra in vigoare incepand cu data de 30 august 2007 si reglementeaza modalitatile de desemnare, numarul si durata mandatului reprezentantilor auditorilor financiari la conferintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare CAFR sau Camera, precum si continutul mandatului acestora.

1.REPREZENTANTII

Poate fi reprezentant al membrilor CAFR dintr-un judet/sector auditorul financiar, persoana fizica, cu domiciliul in judetul/sectorul respectiv, care indeplineste conditiile prevazute de reglementarile CAFR pentru exercitarea dreptului de vot. Mandatul reprezentantului este de un an si poate fi reinnoit.

Norma de reprezentare este de un reprezentant la 10 auditori financiari. Cand intr-un judet/sector numarul de auditori financiari este mai mic de 10, judetul/sectorul respectiv va avea un singur reprezentant. Numarul de reprezentanti pe judete/sectoare se determina potrivit prezentelor norme de catre Consiliul Camerei si se afiseaza pe site-ul CAFR cu cel putin 15 zile inainte de alegeri.
In vederea prevenirii situatiilor in care un reprezentant s-ar afla in imposibilitatea de a participa la conferinta, odata cu reprezentantii se aleg si supleantii acestora.

Norma de reprezentare pentru supleanti este de un supleant la 20 de auditori financiari. Judetele/sectoarele cu un numar de auditori mai mic de 20 au un sigur supleant.

2.ALEGEREA REPREZENTANTILOR

Data si locul alegerii reprezentantilor, precum si judetele/sectoarele pentru care acestia urmeaza sa fie desemnati sunt stabilite si aduse la cunostinta auditorilor financiari de catre Consiliul Camerei, cu cel putin 15 zile inainte de data intrunirii. Intrunirile pentru alegeri pot avea loc si cu ocazia desfasurarii altor manifestari organizate de CAFR, de tipul seminariilor, simpozioanelor etc., si pot include desemnarea reprezentantilor pentru unul sau mai multe judete/sectoare, in acest ultim caz, de regula, judetele dintr-o anumita regiune de dezvoltare.


Supravegherea intregului proces de desemnare a reprezentantilor se face de catre o comisie alcatuita din: presedintele CAFR, un vicepresedinte si un membru al Consiliului Camerei sau persoanele desemnate de Consiliul Camerei sa ii inlocuiasca.

Desemnarea reprezentantilor se face in sedinte distincte de alegeri, chiar daca la data si in locatia respective sunt convocate alegeri pentru mai multe judete/sectoare.

Conditiile de cvorum si majoritate ale intrunirilor de alegeri sunt cele prevazute de regulamentul de organizare si functionare pentru conferinta CAFR.

Propunerile de reprezentanti se fac in sedinta publica, iar alegerea acestora are loc prin vot secret. Daca dintr-un anumit judet/sector nu se prezinta niciun auditor financiar, atunci judetul sau sectorul respectiv nu va avea niciun reprezentant la conferinta. Desemnarea ca reprezentanti se face in ordinea numarului de voturi obtinute, in limita numarului de locuri stabilit conform prezentelor norme. Fiecare intrunire este condusa de o comisie de alegeri, alcatuita din 1—3 membri, dintre care unul este presedintele comisiei. Desemnarea comisiei se face prin vot deschis de catre participantii la sedinta.

Comisia de alegeri asigura buna desfasurare a procesului electoral, inregistreaza propunerile de reprezentanti, numara voturile exprimate, stabileste si anunta candidatii alesi, intocmeste si semneaza procesul-verbal de alegeri.

Presedintele acesteia preda procesul-verbal impreuna cu toate buletinele de vot .

Orice contestatii cu privire la desfasurarea alegerilor se depun si se solutioneaza in termen de 24 de ore de la anuntarea rezultatelor de catre comisie.

Dupa rezolvarea contestatiilor sau, dupa caz, expirarea termenului de contestare, CAFR aduce la cunostinta membrilor sai, prin afisare pe site, identitatea reprezentantilor si a supleantilor si ii instiinteaza pe acestia in scris cu privire la desemnare. Dupa primirea instiintarii, atat reprezentantii, cat si supleantii trebuie sa accepte expres si in scris mandatul incredintat.

3.COMUNICARI SI SANCTIUNI

Orice reprezentant are obligatia de a instiinta CAFR despre orice imprejurare care il pune in imposibilitatea de a fi prezent la conferinta. Instiintarea va fi motivata si se va transmite in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de data conferintei.

La primirea unei astfel de comunicari, CAFR va instiinta in scris pe supleant, in vederea exercitarii de catre acesta a calitatii de reprezentant. Aceeasi masura va fi adoptata de CAFR si in situatia in care constata ca reprezentantul titular nu indeplineste conditiile prevazute de regulamentul de organizare si functionare pentru exercitarea dreptului de vot la conferinta; in acest caz instiintarea va fi adresata atat supleantului, cat si reprezentantului titular aflat in aceasta situatie.

Absenta nejustificata de la conferinta a reprezentantului desemnat sau a supleantului instiintat, nerespectarea termenului de instiintare a CAFR, precum si netemeinicia motivelor pentru care se absenteaza constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform regulamentului de organizare si functionare.

Aplicarea sanctiunii disciplinare nu exclude obligarea persoanei responsabile la repararea integrala a prejudiciului cauzat CAFR prin fapta sa, daca, prin absenta nejustificata sau intarzierea indeplinirii obligatiilor prevazute de prezentele norme, a determinat efectuarea de cheltuieli suplimentare de organizare a conferintei.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X