Tratamentul plusurilor sau minusurilor constatate cu ocazia inventarierii patrimoniului vor fi tratate din punct de vedere al deductibilitatii si incidentei asupra TVA conform prevederilor Legii nr. 227/2015 si H.G. nr. 1/2016 privind Codul fiscal si Normele sale metodologice de aplicare, cu toate modificarile si completarile lor ulterioare. Prin urmare, rezultatul inventarierii se inregistreaza in contabilitate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, cu respectarea prevederilor Codului fiscal.
In cele ce urmeaza vom afla daca plusurile de inventar sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Deductibilitatea plusurilor la inventar. Regim fiscal
Conform prevederilor de la pct. 75 alin. (1) si (2) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014:
„75.
(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costu-lui de achizitie.
(2) Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii. In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tran-zactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii”.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin urmare, in baza Procesului-verbal al comisiei de inventariere, plusurile la inventarierea patrimoniului se inregistreaza in contabilitate, pe seama contului 7588 „Alte venituri din exploatare”, la valoarea justa.
In cazul dat:
3XX = 7588
Veniturile inregistrate pe seama contului 7588 sunt venituri impozabile si, desigur, cheltuielile in cazul utilizarii stocurilor cu ocazia vanzarii sau utilizarii, in scopul economic al societatii, sunt chel-tuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal.
Toate modificarile din lege privind deducerile sunt analizate si explicate detaliat in Ghidul Practic "Cheltuieli deductibile si nedeductibile". Alegeti sa indepliniti intocmai reglementarile legislatiei in vigoare pentru:
- inregistarari fiscal-contabile perfecte
- deductibilitati agreate de lege
- cunosterea atenta a situatiilor in care anumite cheltuieli sunt nedeductibile (in special a celor nou introduse de listele europene!)
Ghidul se poate comanda aici >>