Inceputul de 2016 ar fi urmat sa vina cu obligatia firmelor de a intocmi pe cheltuiala proprie analiza de risc, in baza legii 31/1990. Nu mai putin de 1,5 milioane de societati ar fi trebuit sa respecte aceasta obligatie pana la 1 ianuarie 2016, urmand ca prevederile sa se mentina obligatorii si dupa aceasta data.
Guvernul a amanat insa recent termenul pana la care firmele trebuie sa efectueze analize de risc privind securitatea fizica. Astfel, noul termen stabilit de Guvern este reprezentat de luna iulie 2017, iar motivul care a stat la baza acestei amanari consta in faptul ca firmele nu sunt pregatite, la acest moment, pentru realizarea analizei de risc.
Analiza de risc la securitate fizica presupune identificarea vulnerabilitatilor si riscurilor existe in incinta societatii cu privire la posibilitatea producerii unor incidente de securitate fizica.
Analiza de risc se revizuieste cel putin o data la 3 ani, in cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate in firma sau in cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii, potrivit reglementarilor in vigoare.
CAT COSTA EVALUAREA?
Aceasta analiza care trebuie efectuata de experti autorizati sau structure de specialitate implica pentru firme costuri semnificative. Deoarece nu exista un tarif fix, preturile finale pentru analiza de risc sunt stabilite de evaluator. In general, aceste tarife sunt stabilite in functie de valoarea activelor unei societati.
Astfel, daca ne gandim la un magazine mic, putem vorbi de un tarif de circa 500 lei, insa pentru societatile mici si mijlocii sumele pot fi stabilite intre 1.000 lei si 10.000 lei pentru aceasta evaluare de risc.
CE AMENZI RISCAM?
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Amenda pentru neindeplinirea analizei de risc e cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.
CINE POATE EFECTUA EVALUAREA?
Aceasta inspectie sau evaluare, denumita si analiza de risc privind securitatea fizica, se poate face numai de catre evaluatori de risc autorizati in acest scop. Acesti evaluatori trebuie sa fie inregistrati in RNERSF (Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica).
CUM FUNCTIONEAZA PROCEDURA?
Prin efectuarea analizei de risc, se stabilesc masurile care corespund sau nu unor grile de securitate fizica prestabilite si impuse prin lege. Dupa finalizarea acestei evaluari, firma primeste un raport care contine masurile recomandate si, totodata, impuse de evaluator, in conformitate cu legea.
ATENTIE! Dupa primirea raportului, in functie de masurile de securitate care nu corespund si recomandarile facute de evaluator, firmele au la dispozitie 60 de zile pentru a se incadra in grilele de masuri!
Guvernul a amanat termenul-limita de la care analiza de risc devenea obligatorie, inclusiv din cauza faptului ca la acest moment nu exista suficient de multi specialisti in acest domeniu.
Astfel, va reamintim ca termenul limita pentru realizarea analizei de risc la securitate fizica a fost amanat pana in luna iulie 2017. Unele voci din zona patronatelor considera insa ca obligatia de mai sus ar trebui abrogata si ca nu poate fi efectuata pentru toate firmele.