Plata defalcata a TVA va genera multe situatii care vor trebui analizate cu atentie, in functie de specificul activitatii si de prevederile legale in vigoare.
Una dintre acestea este cea a recuperii de creante prin institutii specializate, cum este cazul factoringului realizat prin intermediul bancilor sau societatilor de factoring.
Atunci cand o firma ("clientul”) emite o factura pe care ulterior o cesioneaza bancii sau societatii de factoring ("factorul”), aceasta din urma ii vireaza o parte din valoarea facturii, iar cealalta parte la momentul incasarii valorii facturii, dupa ce isi retine o suma ("comisionul de factoring").
Aceasta reducere retinuta de catre factor (comisionul de factoring) reprezinta pentru societatea finantata o cheltuiala care se inregistreaza in evidenta contabila distinct, prin formula contabila:
628 = 401
Operatiunile de factoring nu sunt scutite de TVA, aspect reglementat prin punctul 52 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016:
"Exceptia prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal referitoare la neaplicarea scutirii de TVA pentru recuperarea de creante se aplica in functie de natura operatiunii, indiferent de terminologia utilizata, respectiv recuperare de creante sau factoring."
Pentru suma reprezentand incasarea primei parti a valorii facturii, se determina suma TVA aferenta prin aplicarea cotei recalculate, in functie de cota TVA aferenta facturii respective.
Suma TVA astfel determinata si incasata deja in contul curent se vireaza in contul distinct de TVA, in termen de 7 zile lucratoare de la data incasarii.
Ulterior, pentru diferenta de incasat, se procedeaza in mod similar, dar la valoarea totala a diferentei de incasat, fara a fi diminuata cu reducerea aplicata de catre catre factor drept comision.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Aceasta procedura se bazeaza pe prevederile articolului 15 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA:
"Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alti beneficiari decat cei prevazuti la art. 3 alin. (1)".