Dezbatem astazi un studiu de caz ce are ca principala tema contributiile CAS si CASS pentru luna in care inceteaza un contract de munca cu timp partial.
Asadar, este vorba despre incetarea unui contract de munca part time (8 ore pe saptamana), cu un salariu tarifar de 1300 lei. Cum se calculeaza contributiile ce se platesc in cazul incetarii contractului pe 9 septembrie 2018 (5 zile lucrate) cand rezulta un salariu de 325 lei pentru cele 5 zile lucrate? Se aplica cotele de CAS si CASS la salariul minim brut pe tara sau se calculeaza CAS 325 lei x 25 % = 81 lei si CASS 325 lei x 10% = 33 lei? Raspunsurile pentru aceste dileme ni le va oferi consultantul nostru fiscal – Gabriela Dita.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Incetarea CIM part time: raspunsul specialistului
Incepand cu 1 ianuarie 2018, in cadrul art. 146 alin. (5) – (5^3) si art. 168 alin. (5^1) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat si completat prin OUG 79/2017 au fost integrate prevederile OG 4/2017 transpuse insa la nivelul contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 ianuarie 2018.
Calculul contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor se realizeaza prin aplicarea cotelor de 25% si, respectiv, de 10% asupra bazelor lunare de calcul prevazute la art. 139 si art. 157 din Codul fiscal in care nu se includ veniturile prevazute la art. 142.
Cele doua contributii datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu pot fi mai mici decat nivelul calculat prin aplicarea cotelor de 25% si de 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Temeiul legal il reprezinta art. 146 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal pentru CAS si art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal pentru CASS.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Art. 146 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal cuprinde o serie de exceptii, CAS si CASS calculandu-se in functie de venitul realizat si nu de salariul minim corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Asadar, daca salariatul se regaseste intr-una dintre exceptiile prevazute la art. 146 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal, calculul contributiilor sociale se realizeaza in functie de venitul realizat si nu de salariul minim brut pe tara garantat in plata de 1900 lei.
Daca salariatul nu se afla printre exceptiile reglementate de art. 146 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal, calculul contributiilor sociale se realizeaza la salariul minim corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ (respectiv pentru cele 5 zile).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic.