Acest editorial a fost publicat st in Revista de Taxe si Impozite.
Vechiul mod de a face contabilitate dispare, incet-incet. Sau, mai bine zis, rolul contabilului se schimba de la o zi la alta si incepe sa nu prea mai aiba legatura cu manevrat bonuri fiscale, facturi si registre. Tehnologia a patruns si in acest domeniu, astfel ca orice activitate repetitiva specifica muncii unui contabil poate fi acum preluata si executata de catre un software.
Deja in marile magazine, simpla scanare la casa a codului de bare al unui produs genereaza instantaneu actualizarea situatiilor contabile, oferind in timp real informatii despre stocuri, cash-flow, venituri, profit si luand astfel painea de la gura contabilului traditional.
Ca urmare, in aceste conditii, ce va mai face un contabil in viitor? Care va mai fi rolul sau?
Ei bine, peste 20 de ani contabilul va fi mai mult decat un contabil, va fi mai degraba un consultant, un expert capabil sa faca analize si estimari, sa vina cu solutii pentru maximizarea eficientei firmei, sa recomande strategiile optime de afaceri.
Nu e nimic exagerat aici, aceasta schimbare radicala a fisei de post a unui contabil deja se produce. Iar partea interesanta este ca aceasta noua fisa de post necesita o abilitate pe care tehnologia nu o poate oferi: capacitatea de a incadra cifrele altminteri seci din rapoartele contabile intr-un anumit context economic/legislativ si de a identifica, in consecinta, cele mai bune decizii de business.
E o abilitate pe care computerele, evident, nu o poseda, dar care este vitala pentru contabilitatea viitorului. In termeni mai putin sofisticati, ea se cheama simplu: human touch.
Editorial semnat de Robert Gearba, Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult si autor Revista Taxe si Impozite
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii