Incepand cu anul 2018, majoritatea veniturilor persoanelor fizice, altele decat salariile, vor fi cuprinse in baza de calcul a contributiilor la sanatate si la pensii.
Aceste contributii sunt datorate de cei care incaseaza intr-un an venituri din dividende, activitati independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura si piscicultura etc, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute.
Potrivit prevederilor in vigoare de la 1 ianuarie 2018, contributiile mentionate vor trebui achitate chiar si daca respectivul contribuabil este in acelasi timp salariat.
Prin urmare, daca incasati, cumulat, venituri din dividende, activitati independente, chirii si alte asemenea surse intr-un plafon de cel putin 12 salarii minime brute, veti plati:
- CASS de 10%, daca veniturile sunt din dividende, activitati independente, chirii, asociere cu o persoana juridica, activitati agricole, silvicultura si piscicultura si din alte surse de acest gen;
- CAS de 25%, daca veniturile sunt din activitati independente,
Baza lunara de calcul al CAS si CASS pentru aceste venituri este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza. Pentru anul 2018, baza de calcul este de 22.800 de lei (adica 1.900 x 12).
In vederea identificarii celor care vor fi supusi acestor noi reglementari, toti contribuabilii care au obtinut in 2017 veniturile descrise mai sus intr-un plafon de cel putin 22.800 lei vor trebui sa completeze si sa depuna formularul 600, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal.
Declaratia se depune pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate. In cazul celor care incep o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contributia de asigurari sociale (CAS)
Au obligatia depunerii declaratiei, persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizeaza venituri din activitati independente daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
a) venitul net realizat in anul precedent, stabilit in conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;
b) venitul net lunar estimat a se realiza este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea sau nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual in sistem real;
c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor, este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Nu au obligatia depunerii declaratiei:
- persoanele fizice care in anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activitati independente sub nivelul plafonului minim;
- persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii;
- persoanele care au calitatea de pensionari.
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
Au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor at. 154 din Codul fiscal, daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
d) venituri din investitii;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din alte surse.
Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei si pentru plata contributiilor in aceleasi conditii ca si in cazul celor care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute, optiunea fiind obligatorie pentru intregul an fiscal.