Potrivit articolului 310 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici), firmele a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 300.000 lei pot aplica scutirea de TVA.
In consecinta, societatile nou infiintate sunt din punct de vedere fiscal (in marea lor majoritate) platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si neplatitoare de TVA.
Potrivit paragrafului 6 al aceluiasi articol, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului mentionat. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
In vederea solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilul trebuie sa depuna la organul fiscal territorial un dosar care trebuie sa cuprinda, printre alte documente, si balantele de verificare la 31 decembrie a anului anterior si la luna anterioara datei depunerii dosarului. Astfel, organul fiscal poate identifica nivelul cifrei de afaceri din perioada anterioara in vederea verificarii datei atingerii plafonului.
Daca inregistrarea in scopuri de TVA este solicitata cu intarziere, aceasta va fi efectuata cu luarea in considerare a lunii depasirii pragului, chiar daca dosarul a fost depus ulterior.
Evident, in perioada dintre luna depasirii pragului si luna inregistrarii efective firma in cauza a emis facturi fara a colecta TVA. Insa, potrivit legii in aceasta perioada firma ar fi trebuit sa colecteze TVA.
In consecinta, ea va trebui sa se colecteze TVA pe perioada respectiva si sa o declare in primul decont de TVA cod 300 la randul “Regularizari taxa colectata”, precum si TVA deductibila pe care sa o declare in acelasi decont la randul 30 “Regularizari taxa dedusa“.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Daca suma TVA deductibila rezultata va fi mai mare decat cea colectata, nu va fi nimic de plata. Insa, daca TVA colectata va fi mai mare decat TVA deductibila, firma va trebui sa achite la bugetul statului suma rezultata. Este recomandabil sa se calculeze si acesorii (dobanzi si penalitati) pe aceasta perioada, care sa fie platite odata cu TVA.