Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Servicii de consultanta prestate de nerezidenti. Sfatul expertului Robert Gearba

Data aparitiei: 02 Mai 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Servicii de consultanta prestate de nerezidenti. Sfatul expertului Robert Gearba
nerezidentivenituri impozabilecod fiscalvenit brut

In cazul in care o societate cumpara servicii de consultanta de la nerezidenti este necesar sa cunoasca legislatia in domeniu si sa respecte anumite cerinte.

Astfel, veniturile obtinute de prestatorul de servicii nerezident sunt considerate pentru acesta ca fiind venituri obtinute din Romania, indiferent daca banii sunt efectiv platiti in Romania sau in strainatate, asa cum prevede articolul 223 alin. (1) lit. i) din Legea nr 227/2015 privind  Codul fiscal:

”Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:  venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania”.
 
Punctul 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016 precizeaza ca:
 
„Potrivit art. 223 alin. (1) lit. i) din  Codul fiscal, veniturile obtinute de nerezidenti din Romania din prestari de servicii de management sau de consultanta in orice domeniu de la un rezident sau veniturile de aceasta natura obtinute de nerezidenti si care sunt cheltuieli ale sediului permanent din Romania al unui nerezident, indiferent daca sunt sau nu prestate in Romania, sunt considerate venituri impozabile in Romania potrivit titlului VI din   Codul fiscal, atunci cand nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit sau cand beneficiarul de venit nu prezinta dovada rezidentei sale fiscale”.

In analiza tratamentului fiscal aplicabil acestor contracte este important si alineatul (2) al aceluiasi articol:

”Incadrarea in categoria veniturilor din prestari servicii de consultanta si de management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor”.
 
Din aceste texte de lege, ca si din prevederile articolului 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, rezulta ca acestor servicii trebuie sa li se aplice un impozit de 16% aplicat la venitul brut, societatea romana platitoare de venit fiind obligata:



    • sa retina la sursa impozitul si
    • sa il declare si sa il plateasca la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata plata venitului.

Insa, in cazul in care beneficiarul nerezident al venitului este rezident al unei tari cu care Romania are conventie de evitare a dublei impuneri si prezinta un certificat de rezidenta fiscala, iar venitul nu a fost realizat prin intermediul unui sediu permanent situat in Romania, venitul va fi impozabil exclusiv in statul de rezidenta al beneficiarului, fara ca platitorul de venit roman sa mai aiba obligatii declarative sau de plata.
 
Pentru societatea din Romania se recomanda:

    • incheierea unui contract de prestari servicii de consultanta cat mai detaliat, cu specificarea clara a obiectului, a tarifului si a termenelor de plata, precum si
    • solicitarea din partea nerezidentului a unor documente justificative care sa sustina suma de plata (rapoarte de lucru, devize, situatii de lucrari detaliate, factura eventual semnata, aprobarea conducerii si altele).
 
Un contract bine intocmit ajuta si la determinarea corecta a obligatiei de inregistrare a contractelor incheiate cu societatea nerezidenta la organul fiscal.

Astfel, prevederile articolului 8 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal instituie obligativitatea inregistrarii contractelor incheiate cu persoane fizice sau juridice nerezidente doar pentru prestarile de servicii executate de aceste persoane pe teritoriul Romaniei.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X