Incepand cu anul 2018 au aparut noi forme de impozitare, influentate semnificativ de schimbarile din domeniul fiscal ale anului anterior. Acestea se aplica si in anul 2019.
Odata cu OUG 79/2017 au fost aduse unele dintre cele mai mari modificari din 2018, schimbari care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Vorbim, in primul rand, de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, schimbare care a pus pe jar toti angajatorii din Romania, obligati totodata si sa initieze negocierea colectiva pana la 20 decembrie 2017. Detalii aici.
Regasiti mai jos unele dintre cele mai cunoscute si des intalnire tipuri de investitii, alaturi de formele lor de impozitare valabile din 2018, in urma modificarilor fiscale amintite, conform sursei Stiintabanilor.ro.
Impozitarea veniturilor din dividende
In aceasta lista sunt incluse si veniturile din dividende de la companiile listate la bursa, precum si cele de la companiile nelistate la bursa.
Impozitul pe dividende ramane de 5% si in 2019 (prin retinere la sursa).

Newsletter Monitorul Contabil

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Impozitarea veniturilor din chirii
Impozitul pe veniturile din chirii scade de la 16% la 10% si se aplica la o baza de 60% din valoarea chiriei, aminteste aceeasi sursa.
In Codul fiscal, conf. art.84, referitor la stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor, se mentioneaza:
(3) Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Veniturile se declara individual prin declaratia 200, pana pe data de 25 mai a anului urmator pentru anul precedent.
Impozitul pe dobanzi
In ce priveste impozitul pe dobanzi (depozite bancare, obligatiuni corporative), subliniaza sursa citata, retinem ca acesta scade de la 16% la 10% si se retine la sursa.
Atentie! Veniturile din dobanzile titlurilor de stat sau obligatiunilor municipale sunt neimpozabile.
Impozitul pe castigurile de capital (din vanzarea actiunilor, unitatilor fondurilor mutuale)
In aceasta privinta, impozitul scade de la 16% la 10% si se aplica asupra castigului de capital (pretul de vanzare minus pretul de achizitie, inclusiv costurile/ comisioanele de tranzactionare).
Baza de impozitare este calculata la sfarsit de an prin insumarea tuturor castigurilor si pierderilor de capital de pe parcursul anului si se declara de catre contribuabil prin declaratia 200, pana pe data de 25 mai a anului urmator pentru anul precedent.
Calculul castigului net de capital va fi facut de broker si trimis investitorului sub forma de fisa de portofoliu, la inceputul anului. Pe baza acestei Fise de portofoliu se va completa declaratia 200.
Atentie! Castigurile de capital realizate pe bursa din afara tarii, se declara separat, pe baza declaratiei 201.
CASS pentru veniturile din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital in 2019
Din anul 2018, cota de CASS devine 10% si se datoreaza pentru aproape toate tipurile de venituri:
- Salarii;
- Activitati independente (PFA, PFI etc.);
- Chirii;
- Veniturile din investitii (dividende, dobanzi, castiguri de capital etc.).
"In afara de veniturile din salarii, care vor fi supuse CASS la valoarea lor, toate celelalte venituri de la articolul 155 alin. 2 (activitati independente, chirii, venituri din investitii) vor fi supuse CASS doar daca depasesc un anumit plafon (12 salarii minime brute pe an, adica 2.080 de lei X 12 = 24,960 lei pe an)".
Conform acesteia, in cazul in care aceste venituri cumulate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se datoreaza CASS la valoarea unui salariu mediu minim pe luna, adica 2.080 de lei X 10% = 208 de lei pe luna.
In schimb, in cazul in care veniturile cumulate (ma refer tot la cele de la ar. 155 alin. 2) nu depasesc 12 salarii minime brute pe an, nu se datoreaza CASS.