O.G. nr. 16/2022 a adus unele modificari in sfera impozitelor pe diferite tipuri de venit. Specialistul nostru Irina Dumitrescu prezinta in continuare lista cu noutatile privind impozitarea veniturilor din dividende, a veniturilor din chirii, a dobanzilor, a castigurilor de capital, dar si CASS-ul.
Impozitarea veniturilor din dividende
In aceasta lista sunt incluse si veniturile din dividende de la companiile listate la bursa, precum si cele de la companiile nelistate la bursa. Impozitul se retine la sursa de catre platitorul de venit.
In 2023 cota de impunere pentru veniturile din dividende creste de la 5% la 8%.
Cota de 8% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023, indiferent de anul in care a fost realizat profitul distribuit.
Impozitarea veniturilor din chirii
Impozitul pe veniturile din chirii creste si el in 2023, nu prin majorarea cotei de impunere, ci prin eliminarea cotei forfetare de cheltuieli de 40%.
Veniturile se declara individual prin declaratia unica.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Atentie, s-a modificat tratamentul fiscal al veniturilor din chirii! De la 1 ianuarie 2023, aveti obligatii noi in relatia cu ANAF!
Afla din ghidul Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile totul despre noua cota de impozitare, plata contributiilor sociale, depunerea declaratiei unice, modul corect de inregistrare in contabilitate etc.!
Impozitul pe dobanzi
In ce priveste impozitul pe dobanzi (depozite bancare, obligatiuni corporative), cota de impunere ramane 10% si se retine la sursa.
Atentie! Veniturile din dobanzile titlurilor de stat sau obligatiunilor municipale sunt neimpozabile.
Impozitul pe castigurile de capital (din vanzarea actiunilor, unitatilor fondurilor mutuale)
Cota de impunere ramane 10% si se aplica asupra castigului de capital (pretul de vanzare minus pretul de achizitie, inclusiv costurile/ comisioanele de tranzactionare).
Baza de impozitare este calculata la sfarsit de an prin insumarea tuturor castigurilor si pierderilor de capital de pe parcursul anului si se declara de catre contribuabil prin declaratia unica, pana pe data de 25 mai a anului urmator pentru anul precedent.
Calculul castigului net de capital va fi facut de broker si trimis investitorului sub forma de fisa de portofoliu, la inceputul anului. Pe baza acestei Fise de portofoliu se va completa declaratia unica.
Atentie! Castigurile de capital realizate pe bursa din afara tarii, se declara separat, pe baza declaratiei unice.
CASS pentru veniturile din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital in 2023
In anul 2023 o persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii; In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate
• venituri din alte surse.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza veniturile de mai sus o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.