email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce ar putea fi mai avantajos sa devii PFA din 2018

De ce ar putea fi mai avantajos sa devii PFA din 2018
pfa 2018activitati independentecontributiile socialevenituri PFA 2018venit net

Veniturile din activitati independente nu au fost ferite de noile modificari fiscale care, in unele cazuri, vor duce la scaderi ale castigului net. 

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017 a adus astfel modificari importante in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Claudia Sofianu, Partener EY Romania, a explicat recent, pentru Startupcafe.ro, in ce fel vor fi influentate veniturile unui PFA incepand cu anul 2018:

"Facand un calcul simplu al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit (activitati independente vs. salariat – n.r.), constatam o discrepanta semnificativa, care nu poate sa nu ridice niste semne de intrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificari, precum si la tentatiile care ar putea sa apara in viitor cu privire la forma de munca sau colaborare intre companii si persoanele fizice.

Astfel, in contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei)", a precizat aceasta, pentru sursa amintita. 

Diferenta apare deoarece a fost introdus plafonul lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente.

Astfel, explica Sofianu, chiar daca “venitul la care se poate asigura in scopuri de asigurari sociale o persoana care desfasoara activitati independente poate fi unul ales, e putin probabil ca acest venit ales sa fie de prea multe ori mai mare decat cel minim impus de lege".

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2018, in ciuda faptului ca sunt in crestere contributiile sociale platite pentru un venit salarial, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere si indiferent de castigurile unui PFA, nivelul de contributii ramane de 665 lei/luna. Din acest punct de vedere, PFA-ul devine mai avantajos ca forma de organizare si ramane de vazut daca va exista o crestere a numarului de PFA-uri nou inregistrate in anul viitor. 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfa 2018activitati independentecontributiile socialevenituri PFA 2018venit net


Data aparitiei: 12 Decembrie 2017

Votati articolul "De ce ar putea fi mai avantajos sa devii PFA din 2018":
Rating:

Nota: 4.55 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X