Vom dezvate in acest articol modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, care face obiectul unui proiect de hotarare de Guvern, depusa pe site-ul MFP in data de 10 ianuarie.
Contributii sociale in 2018
1. Contributia de asigurari sociale
Legat de contributia de asigurari sociale, s-au dezvoltat urmatoarele precizari:
- cumularea veniturilor din activitati independente, realizate in anul precedent, pentru incadrarea in plafonul reprezentand nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;
- aplicarea noului sistem de stabilire a contributiei de asigurari sociale in anul 2018, pentru care se iau in calcul veniturile din activitati independente realizate in anul 2017;
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate
In privinta acestora, s-au realizat urmatoarele clarificari:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
- indicatorul salariu de baza minim brut pe tara luat in calcul la stabilirea plafonului anual de 12 salarii minime bute, in functie de care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, respectiv acesta reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate;
- aplicarea noului sistem de stabilire a CASS in anul 2018, pentru care se iau in calcul veniturile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosintei bunurilor, investitii si din alte surse realizate in anul 2017.
Contributii sociale 2018: ce modificari au fost propuse?
In ceea ce priveste contributiile sociale in anul 2018, au fost propuse urmatoarele modificari, conform site-ului legestart.ro:
- Se abroga capitolele cuprinzand normele metodologice privind contributiile asigurarilor pentru somaj, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
De asemenea, din cuprinsul capitolelor referitoare la contributiile de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate se elimina referirile la contributia individuala de asigurari sociale si la contributia individuala de asigurari sociale de sanatate. In acest sens, trimiterile se fac la contributia de asigurari sociale si la contributia de asigurari sociale de sanatate.
- In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate care se datoreaza numai de persoanele fizice, se redefineste capitolul sub denumirea de „Contributia de asigurari sociale de sanatate”. Totodata, se elimina prevederile referitoare la baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si prevederile referitoare la includerea indemnizatiilor pentru concedii medicale in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari de sanatate.
- In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosintei bunurilor, investitii si din alte surse, se elimina prevederile referitoare la stabilirea contributiei individuale de asigurari sociale si a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in functie de venitul realizat.