email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice

Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice
cod fiscaldeclaratia unicadividende

Impozitarea dividendelor s-a modificat substantial prin introducerea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS), asa ca dilemele se mentin si in anul 2019, mai ales ca Declaratia unica reprezinta in continuare un subiect controversat.

Va reamintim ca OUG 79/2017 de modificare si completare a Codului Fiscal a adus schimbari in ceea ce priveste modul de stabilire a impozitului si a contributiilor sociale la veniturile obtinute din investitii obtinute de persoane fizice.

Inca o modificare de notat in calendar o reprezinta repartizarea trimestriala a dividendelor. Potrivit legii, societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 pot sa distribuie in cursul anului fiscal, trimestrial dividende, ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.

Mai jos va prezentam cele mai utile intrebari si raspunsuri legate de dividende si de declaratia unica in 2019. Orice contribuabil ar trebui sa fie informat in privinta acestora.
 

Raspunsurile au fost oferite  in cadrul seminarului online, organizat in data de 12 martie 2019, de catre specialistul Ionut Jinga.  
 

Dividende 2019. Completarea declaratiei unice

1. Intrebare: Este vreo problema daca distribui in 2019 dividende din profiturile anilor anteriori anului 2018? Se considera distribuite in 2019?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Se pot distribui in 2019 dividende din profiturile anilor anteriori, nu numai din profitul anului 2018. SE CONSIDERA DISTRIBUITE IN 2019, deci se respecta cerinta sa fie distribuite incepand cu anul 2018.
 

2. Intrebare: Am depus formularul anul trecut in care am previzionat veniturile din dividende si chirii. Pentru anul 2019. Mai trebuie depusa declaratia atat pentru veniturile realizate in 2018 si previziuni, acolo unde este cazul, pentru 2019?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Referitor la contractele de inchiriere, IN CAZUL IMPOZITULUI PE VENIT nu se depune declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2018, in urmatoarea situatie prevazuta de Ordinul ANAF 49/2019: ,,Nu au obligatia completarii subsectiunii contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente. REFERITOR LA IMPOZITUL PE DIVIDENDE, NU SE DEPUNE DECLARATIA UNICA, IMPOZITUL FIIND FINAL.

Se va depune declaratia unica pentru CASS, completand capitolul I,,DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE calculand si eventualele bonificatii si capitolul II,,Date privind veniturile estimate numai in situatia in care se estimeaza obtinerea in anul 2019, individual sau cumulat (chirii dividende) mai mari decat plafonul de 24960 lei.


3. Intrebare: Dividende platite in 2018-2019, aferente anului 2016, distribuite in 2017 pentru care a fost achitat impozitul pana in 25 ianuarie 2018. Ce obligatii declarative mai are beneficiarul dividendelor?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Referitor la impozitul pe venit, potrivit art. 122 alin. 4 lit. e) din Codul fiscal, nu se depune declaratia unica, cap. I.,, Date privind veniturile realizate pentru veniturile din investitii a caror impunere este finala. Referitor la CAS, veniturile din investitii nu intra in sfera de aplicare a CAS. Referitor la CASS, potrivit art 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, in calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018; dividendele fiind distribuite in anul 2017 nu intra in plafon. In concluzie, nu mai exista obligatii declarative.


4. Intrebare: Societatea repartizeaza in luna aprilie 2019 la dividende, profitul nerepartizat al anului 2019. Pe 01.05.2019 actionarul majoritar incaseaza 50.000 lei. Conform art. 174 alin. (10) si (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: (10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.

 Potrivit rationamentului meu, inseamna ca actionarul incepe sa realizeze venituri la data incasarii/ridicarii dividendelor in luna mai 2019, iar plafonul trebuie recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, respectiv 24.960 lei/12 luni x 8 luni = 16.640 lei. Plafonul de 24.960 lei reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la depunerii declaratiei, adica 16.640 lei pentru anul 2019. Cum veniturile din dividende incasate in suma de 50.000 lei sunt mai mari decat plafonul de 16.640 lei, inseamna ca persoana fizica va datora CASS pentru anul 2019 in suma de 16.640 lei x 10% = 1.664 lei si va trebui sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data incasarii dividendelor. Este corect?
 

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Recalcularea contributiei se efectueaza conform art. 174 alin. 13 din Codul fiscal, corespunzator numarului de luni de activitate. Veniturile din dividende nu sunt obtinute in baza unei activitati desfasurate in anul in curs. In vederea stabilirii obligatiilor privind CASS acestea sunt venituri aferente anului in care au fost platite (pentru dividende distribuite incepand cu 2018).

Ca atare, indiferent de data la care este distribuit profitul la dividende, plafonul anual nu se recalculeaza. De asemenea, daca plafonul anual de 12 salarii minime de baza este depasit, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi echivalentul a 12 salarii (24.960 lei pentru anul 2019, CASS - 2.496 lei).

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscaldeclaratia unicadividende

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 14 Martie 2019


Votati articolul "Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice":
Rating:

Nota: 3.65 din 5 din 34 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Expertiza contabila - am gasit un raspuns , dar nu sunt sigura

Intrebare: Expertul contabil este numit să efectueze o expertiză contabilă judiciară într-un dosar de la Judecătoria Sibiu, Secţia Comercială. Obiectivul expertizei este de verificare a tranzacţiilor comerciale între doi parteneri, a modului în care au fost efectuate plăţile, coroborat cu prevederile contractului încheiat între aceştia şi calculul penalităţilor datorate de către cumpărător. Expertul contabil ataşează la raportul de expertiză contabilă judiciară întocmit o situaţie centralizatoare întocmită de către acesta, din care rezultă concluziile obiectivului, precum şi copii după toate facturile de vânzare cumpărare care au constituit materialul documentar studiat de către expert. Precizaţi deficienţa conţinută de raportul de expertiză contabilă judiciară?

Raspuns: Expertiza trebuie finalizata cu un raport cu concluziile, sustinuta de copia contractului dintre...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 14 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X