email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice

Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice
cod fiscaldeclaratia unicadividende

Impozitarea dividendelor s-a modificat substantial prin introducerea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS), asa ca dilemele se mentin si in anul 2019, mai ales ca Declaratia unica reprezinta in continuare un subiect controversat.

Va reamintim ca OUG 79/2017 de modificare si completare a Codului Fiscal a adus schimbari in ceea ce priveste modul de stabilire a impozitului si a contributiilor sociale la veniturile obtinute din investitii obtinute de persoane fizice.

Inca o modificare de notat in calendar o reprezinta repartizarea trimestriala a dividendelor. Potrivit legii, societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 pot sa distribuie in cursul anului fiscal, trimestrial dividende, ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.

Mai jos va prezentam cele mai utile intrebari si raspunsuri legate de dividende si de declaratia unica in 2019. Orice contribuabil ar trebui sa fie informat in privinta acestora.
 

Raspunsurile au fost oferite  in cadrul seminarului online, organizat in data de 12 martie 2019, de catre specialistul Ionut Jinga.  
 

Dividende 2019. Completarea declaratiei unice

1. Intrebare: Este vreo problema daca distribui in 2019 dividende din profiturile anilor anteriori anului 2018? Se considera distribuite in 2019?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Se pot distribui in 2019 dividende din profiturile anilor anteriori, nu numai din profitul anului 2018. SE CONSIDERA DISTRIBUITE IN 2019, deci se respecta cerinta sa fie distribuite incepand cu anul 2018.
 

2. Intrebare: Am depus formularul anul trecut in care am previzionat veniturile din dividende si chirii. Pentru anul 2019. Mai trebuie depusa declaratia atat pentru veniturile realizate in 2018 si previziuni, acolo unde este cazul, pentru 2019?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Referitor la contractele de inchiriere, IN CAZUL IMPOZITULUI PE VENIT nu se depune declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2018, in urmatoarea situatie prevazuta de Ordinul ANAF 49/2019: ,,Nu au obligatia completarii subsectiunii contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente. REFERITOR LA IMPOZITUL PE DIVIDENDE, NU SE DEPUNE DECLARATIA UNICA, IMPOZITUL FIIND FINAL.

Se va depune declaratia unica pentru CASS, completand capitolul I,,DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE calculand si eventualele bonificatii si capitolul II,,Date privind veniturile estimate numai in situatia in care se estimeaza obtinerea in anul 2019, individual sau cumulat (chirii dividende) mai mari decat plafonul de 24960 lei.


3. Intrebare: Dividende platite in 2018-2019, aferente anului 2016, distribuite in 2017 pentru care a fost achitat impozitul pana in 25 ianuarie 2018. Ce obligatii declarative mai are beneficiarul dividendelor?

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Referitor la impozitul pe venit, potrivit art. 122 alin. 4 lit. e) din Codul fiscal, nu se depune declaratia unica, cap. I.,, Date privind veniturile realizate pentru veniturile din investitii a caror impunere este finala. Referitor la CAS, veniturile din investitii nu intra in sfera de aplicare a CAS. Referitor la CASS, potrivit art 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, in calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018; dividendele fiind distribuite in anul 2017 nu intra in plafon. In concluzie, nu mai exista obligatii declarative.


4. Intrebare: Societatea repartizeaza in luna aprilie 2019 la dividende, profitul nerepartizat al anului 2019. Pe 01.05.2019 actionarul majoritar incaseaza 50.000 lei. Conform art. 174 alin. (10) si (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: (10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.

 Potrivit rationamentului meu, inseamna ca actionarul incepe sa realizeze venituri la data incasarii/ridicarii dividendelor in luna mai 2019, iar plafonul trebuie recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, respectiv 24.960 lei/12 luni x 8 luni = 16.640 lei. Plafonul de 24.960 lei reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la depunerii declaratiei, adica 16.640 lei pentru anul 2019. Cum veniturile din dividende incasate in suma de 50.000 lei sunt mai mari decat plafonul de 16.640 lei, inseamna ca persoana fizica va datora CASS pentru anul 2019 in suma de 16.640 lei x 10% = 1.664 lei si va trebui sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data incasarii dividendelor. Este corect?
 

 Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Recalcularea contributiei se efectueaza conform art. 174 alin. 13 din Codul fiscal, corespunzator numarului de luni de activitate. Veniturile din dividende nu sunt obtinute in baza unei activitati desfasurate in anul in curs. In vederea stabilirii obligatiilor privind CASS acestea sunt venituri aferente anului in care au fost platite (pentru dividende distribuite incepand cu 2018).

Ca atare, indiferent de data la care este distribuit profitul la dividende, plafonul anual nu se recalculeaza. De asemenea, daca plafonul anual de 12 salarii minime de baza este depasit, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi echivalentul a 12 salarii (24.960 lei pentru anul 2019, CASS - 2.496 lei).


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscaldeclaratia unicadividende

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 14 Martie 2019


Votati articolul "Intrebari frecvente despre dividende in 2019. Dileme despre completarea Declaratiei unice":
Rating:

Nota: 3.65 din 5 din 34 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 14 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X