Va reamintim ca termenul pentru modificarea vectorului fiscal se apropie. Avand in vedere schimbarile legislative introduse prin OUG 79/2017, pentru anul 2018 datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:
1. au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
2. capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
3. nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Este important de retinut ca aceste prevederi se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 in ceea ce priveste impozitul specific unor activitati. Dupa cum s-a stabilit prin OUG 3/2017, prevederile titlului III Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016.
Luand in considerare modificarile legislative de la inceputul anului, foarte multe entitati trec de la 01 ianuarie 2018 de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor. Chiar daca in anul 2017, ANAF a reglementat un formular pentru declararea mentiunilor privind vectorul fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta – adica Declaratia 700 - acesta nu a fost inca publicat. Prin urmare, pentru modificarea vectorului se va depune declaratia 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
ATENTIE!
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Conform Codului fiscal declaratia de mentiuni trebuie depusa pana la 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Intrucat anul acesta termenul se implineste intr-o zi nelucratoare acesta se prelungeste pana pe 02 aprilie 2018, informeaza fiscalitatea.ro.