Formularul 700 reprezinta declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal. Aceasta se utilizeaza incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru modificarea online (cu semnatura electronica) a vectorului fiscal. Din studiul de caz de astazi vom afla cine trebuie sa depuna declaratia 700.
Iata raspunsul specialistului!
Prin OPANAF 2372/2017 a fost aprobata Declaratia 700 pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 747 din 18 septembrie 2017, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscal nr. 2.372/09.08.2017 – pentru aprobarea modelului, continutului, precum si a instructiunilor de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal", cod 14.13.01.10.01 –(un fel de D 010), care se va depune numai online (de catre detinatorii de semnatura electronica).
Declaratia pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal,(forumular 700) se completeaza si se depune ori de cate ori contribuabilii/platitorii solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in vectorul fiscal a unor noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal.
Declaratia 700 se depune de catre:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 010);
contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 013);
- contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 015);
persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 016);
- persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 020);
persoanele fizice care nu detin cod numeric personal (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 030);
institutiile publice (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 040);
- persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (au utilizat la inregistrarea initiala declaratia 070).
In momentul completarii declaratiei 700, in caseta declaratie de inregistrare fiscala depusa initial se va alege una dintre declaratiile de mai sus (010, 013, 015, 016, 020, 030, 040, 070), aceasta fiind forma in care se face diferentierea intre tipul de contribuabil.
Contribuabilii care s-au inregistrat fiscal odata cu inmatricularea in registrul comertului vor selecta:
- formularul 070, in cazul persoanelor fizice autorizate potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016;
- formularul 010, in cazul celorlalti contribuabili care se inregistreaza, potrivit legii speciale, la Oficiul National al Registrului Comertului.
Declaratia NU se depune pentru:
- modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit");
- efectuarea optiunii de modificare a anului fiscal (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal").
Declaratia se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta (numai online), prin intermediul Sistemului electronic national, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.
De exemplu, pentru trecerea de la impozit pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se poate depune declaratia 700 pana la data de 31 martie 2018, conform art. 55 din Codul fiscal.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.