In studiul de caz prezentat astazi vom analiza o societate comerciala care se afla in urmatoarea situatie:
- Perioada ianuarie 2017 - impozit 16% - cifra afaceri 155.401 lei
- Perioada februarie - septembrie 2017 - impozit 3% - cifra afaceri 1.208.845 lei
- Perioada octombrie - decembrie 2017 - impozit 16% - cifra afaceri 1.622.147 lei (a depasit plafonul de 500.000 euro si a intrat la impozit pe profit).
Intrebarea este daca firma va trece la impozit 3% din ianuarie 2018 (are total cifra afaceri 2.986.393 lei, adica mai putin de 1.000.000 euro).
Iata raspunsul specialistului!
Da, este adevarat, societatea se va inregistra incepand cu data de 01.01.2018, ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Astfel, conform art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, valabil de la 01.01.2018, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Pentru modificarea vectorului fiscal, prin OPANAF 2372/2017 a fost aprobata Declaratia 700 pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
Asadar, pentru modificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018, se va depune fie formularul 010 la ghiseu, fie formularul 700 online.
Astfel, declaratia pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal (forumular 700) se completeaza si se depune ori de cate ori contribuabilii/platitorii solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in vectorul fiscal a unor noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal.
Declaratia NU se depune pentru:
- modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit");
- efectuarea optiunii de modificare a anului fiscal (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal").
Declaratia se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta (numai online), prin intermediul Sistemului electronic national, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
In cadrul formularului 700, contribuabilii vor alege din lista drop-down declaratia depusa cu ocazia inregistrarii fiscale initiale:
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010);
Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.
Declaratia 010 (sau 700) pentru trecerea la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de 31 martie 2018, conform art. 55 din Codul fiscal, redat in continuare:
„Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor
(2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor”.
Pana la data formularii prezentului raspuns, nu a fost postata pe site-ul ANAF varianta electronica a formularului 700.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.