Dezbatem in continuare cazul unei societati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a vandut in luna februarie 2019 o cladire si terenul aferent, inregistrate in contul 215. Valoarea de vanzare este 1.300.000 euro, iar valoarea ramasa neamortizata este 1.100.000 euro. Incepand cu trimestrul I 2019, firma a devenit astfel platitoare de impozit pe profit?
Dilemele sunt urmatoarele:
- Ce declaratii trebuie sa depuna si la ce termene?;
- In ce conditii societatea poate deveni platitoare de impozit pe veniturile microintreptinderilor?.
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit prevederilor art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Conform prevederilor art. 54 , pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
Asadar, incepand cu trimestrul 1 2019 societatea va deveni platitoare de impozit pe profit si va calcula impozit pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul 1 2019.
Conform prevederilor de la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Termenul este de 15 zile de la data la care se indeplinesc conditiile.
Pentru modificarea vectorului fiscal se va depune declaratia 010 la ghiseu sau 700 online.
Societatea va putea reveni la sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderii daca va indeplini conditiile la data de 31.12.2020.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.