Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Trecerea de la micro la profit. Aspecte contabile si fiscale

Data actualizarii: 25 Aprilie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trecerea de la micro la profit. Aspecte contabile si fiscale
impozit microprofitcote de impozitareD100

Schimbarea regimului de impozitare, mai exact trecerea de la micro la profit, vine la pachet cu noi obligatii si proceduri, astfel ca este necesara consultanta de specialitate daca ai nelamuriri. 

Specialistul nostru ne prezinta in continuare cum se procedeaza in contabilitate in situatia in care firma trece de la impozit pe micro la impozit pe profit. Trebuie luat in considerare ca evidenta contabila pentru platitorii de impozit pe profit este mai complexa decat in cazul microintreprinderilor si ca exista anumite conditii pe care firma trebuie sa le respecte - depunerea D100, doi salariati, capital social de 45.000.

Trecerea de la micro la profit: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor Codului fiscal:

art. 47 definitia microintreprinderii este:

(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile


d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

art 48 reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii sunt:

(31) Prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.

 In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 alin. (1).

In cazul in care, in perioada in care persoana juridica aplica prevederile titlului II, numarul de salariati variaza in cursul anului, in sensul scaderii sub 2, conditia trebuie reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungeste si in anul fiscal urmator. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Conform punctului 2 din Normele metodologice: In aplicarea prevederilor art. 48 alin. (31) din Codul fiscal, microintreprinderile care indeplinesc conditiile impuse de lege pot opta pentru aplicarea prevederilor titlului II din Codul fiscal in cursul oricarui trimestru ulterior datei de 1 aprilie 2018, care reprezinta data intrarii in vigoare a acestor prevederi. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul exercitarii optiunii.

art 51 Cotele de impozitare

(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Mai simplu spus, daca societatea are un capital social de minim 45.000 lei si cel putin 2 salariati, poate opta o singura data pentru a deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care cele 2 conditii sunt cumulativ indeplinite.

Totusi, nu orice salariat este luat in calcul la aceasta numaratoare. E nevoie de doi angajati cu norma intreaga (adica cu 8 ore de lucru pe zi si 40 de ore pe saptamana). Daca microintreprinderea are salariati cu norma partiala, aceasta are nevoie de mai multi angajati pentru a trece la impozit pe profit pentru ca sunt luate in considerare normele cumulate. De exemplu, cu 4 salariati cu jumatate de norma (adica 4 ore de lucru pe zi si 20 de ore pe saptamana) se indeplineste conditia existentei celor 2 salariati cu norma intreaga.

De asemenea, la stabilirea numarului de salariati sunt luate in calcul si persoanele care au contracte de administrare sau de mandat, dar numai daca remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului minim brut (2.300 de lei in prezent).

Daca exista fluctuatii de personal, cerinta existentei a cel putin 2 salariati trebuie sa fie reindeplinita in cel mult 60 de zile (care se prelungeste si in anul fiscal urmator).

Cum se face trecerea de la regimul de microintreprindere la impozit pe profit 

Schimbarea sistemului de impozitare se face prin modificarea vectorului fiscal adica prin depunerea formularului 010 (pe suport de hartie) sau prin depunerea online a formularului 700. Trecerea se face numai de pe un trimestru pe altul, iar declaratia de mentiuni se depune in 15 zile de la producerea modificarii, conform art 88 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.

Ce implicatii contabile presupune trecerea de la sistemul de impozitare micro la impozitul pe profit?

  • evidenta contabila pentru platitorii de impozit pe profit este mai complexa decat in cazul microintreprinderilor  
  • platitorii de impozit pe profit pot avea cheltuieli deductibile, partial deductibile sau nedeductibile, de aceea este recomandabil ca in contabilitate sa dezvoltati conturi analitice pentru usurinta calculului impozitului pe profit
  • daca rezultatul fiscal este pozitiv atunci rezulta un profit impozabil iar daca rezultatul este negativ atunci rezulta o pierdere fiscala
  • cota de impozit pe profit este de 16%
  • calculul impozitului pe profit se face dupa regula: (Total venituri – Total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuielile nedeductibile) * 16% = impozit pe profit

Cum se calculeaza si plateste impozitul pe profit? Declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit

Incepand cu trimestrul in care ati devenit platitoare de impozit pe profit, societatea va calcula, declara si plati impozitul pe profit pana in data de 25 a lunii urmatoare trimestrului respectiv astfel:

- trimestrul I (ianuarie-martie) termenul este 25 aprilie, se declara prin formularul 100
- trimestrul II (aprilie-iunie) termenul este 25 iulie, prin formularul 100
- trimestrul III (iulie-septembrie) termenul este 25 octombrie, prin formularul 100
- trimestrul IV (septembrie – decembrie) nu se declara si nu se plateste nimic pana in 25 ianuarie.
 
Se realizeaza definitivarea impozitului pe profit pe intregul an (in cazul dvs, incepand cu trimestrul in care societatea a devenit platitoare de impozit pe profit, pana la sfarsitul anului) pana la data de 25 martie a anului urmator. Pana la acest termen, se depune declaratia 101 Declaratie privind impozitul pe profit  si se achita impozitul ramas (daca au rezultat diferente in plus).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara - Expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X