Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Opinia EY: Dividendele distribuite trimestrial rezolva doua probleme vechi, dar si provoaca altele noi

Data aparitiei: 19 Iulie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Opinia EY: Dividendele distribuite trimestrial rezolva doua probleme vechi, dar si provoaca altele noi
legea dividendelor trimestrialecapital socialprofitsituatii financiare

Despre recenta modificare a Legii societatilor nr. 31/1990 si a Legii contabilitatii nr. 82/1991, cea care face referire la distribuirea dividendelor trimestrial, nu o data pe an, asa cum se practica inainte, s-a tot vorbit in ultima perioada.

Aceasta lege rezolva doua probleme mai vechi, dar in acelasi timp s-ar putea sa complice activitatea firmelor mari, potrivit expertilor EY Romania.  

Pentru mediul de afaceri, legea distribuirii trimestriale a dividendelor a venit cu doua vesti bune. A rezolvat doua probleme cu care societatile si actionarii se confruntau frecvent: (im)posibilitatea de a distribui dividende in timpul anului si aceea de a distribui sumele acumulate in rezerve.


“Distribuirea elementelor de capitaluri proprii (capital social, profituri, rezerve, prime etc.) este tratata succint si relativ rudimentar de legislatia noastra, principiul de baza fiind acela ca distribuirile catre asociati nu se pot face decat in conditii stabilite strict de lege. Nerespectarea acestor reguli este considerata infractiune. Intentia legii – anume impiedicarea extragerii abuzive a fondurilor societatii de catre asociati – este, in esenta, corecta. Pe de alta parte, orice societate exista ca sa produca profit pentru asociati, prin urmare se impunea de ani buni o temperare a acestui principiu, precum si alinierea la reglementarile din alte state, cu care (se presupune ca) Romania concureaza din perspectiva atractivitatii mediului de business.”, conform unui comunicat EY Romania.

Noua prevedere privind rezervele este cu adevarat utila pentru ca ofera o baza legala pentru transferarea unor sume din conturile de rezerve in vederea folosirii lor pentru distribuirea de dividende. Anterior, distribuirea rezervelor catre asociati se putea realiza prin majorarea capitalului social cu sumele respective, urmata de reducerea capitalului (printr-o procedura greoaie, care dura in practica aproximativ 3 luni). Repartizarea directa a rezervelor catre asociati era aproape imposibil de justificat cat timp dividendele se puteau distribui doar din „profituri determinate potrivit legii”, nu si din alte surse. De altfel, posibilitatea repartizarii directe a rezervelor catre asociati nu este prevazuta nici dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 163/2018, aceste sume trebuind sa „treaca” mai intai prin contul de profit, dupa cum explica Radu Diaconu, associate partner EY Law.

Insa noua lege privind distribuirea trimestriala a dividendelor nu ofera o flexibilitate totala, impunand si unele restrictii. Astfel, dividendele nu pot fi repartizate oricand, ci doar trimestrial (ceea ce ar trebui sa fie suficient in practica). Sumele distribuite se determina scazand din profit eventualele pierderi reportate (ceea ce nu este insa un lucru nou, chestiunea fiind reglementata si anterior, destul de neclar totusi, de articolul 69 din Legea Societatilor). Daca sumele distribuite ca dividende depasesc profitul stabilit la sfarsitul anului, eventualele diferente trebuie restituite de asociati in 60 de zile. In fine, nu e clar daca alte elemente de capitaluri proprii, cum ar fi primele, pot fi transferate in mod direct catre profituri, in vederea distribuirii – probabil ca raspunsul este negativ, fiind de analizat daca primele pot fi mai intai transferate catre rezerve si apoi catre contul de profit.

“Cea mai importanta restrictie impusa de noua lege consta insa in obligatia de auditare (sau de verificare de catre cenzori) a situatiilor financiare trimestriale. Chestiunea nu va ridica, probabil, probleme in cazul societatilor mici, insa reprezinta un obstacol semnificativ pentru societatile mari, unde exercitiul de audit presupune costuri si perioade de timp semnificative. Trebuie, deci, pusa intrebarea daca societatile mari, inclusiv cele listate la BVB, vor putea beneficia cu adevarat de noua reglementare.



In perioada urmatoare este de asteptat ca autoritatile sa emita si eventuala formularistica necesara pentru facilitarea acestui proces – de exemplu, un model comun de situatii financiare interimare. Pana atunci, remarcam ca modificarile aduse Legii societatilor si Legii contabilitatii sunt bine-venite, apropie cadrul nostru de business de cel al altor tari europene si faciliteaza finantarea mai rapida in cadrul grupurilor de societati, prin dividende distribuite din profitul anului curent si din rezerve.”, afirma afirma Radu Diaconu, associate partner EY Law.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X