ANAF a sustinut recent o sesiune de asistenta online pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, cu tema: “"Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale". Contribuabilii au descris problema cu care se confrunta, iar specialistii Fiscului le-au raspuns la intrebari in limita timpului disponibil. Sesiunea s-a incheiat la ora 16:30.
Am realizat mai jos o scurta selectie cu intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa gasesti o solutie si pentru situatia cu care te confrunti.
Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale: ce spun specialistii ANAF
1. Intrebare: Pot sa vad online daca am obligatii de plata?
Raspuns ANAF
Da, puteti sa accesati on-line situatia dvs. fiscala inclusiv obligatiile de plata. Acestea pot fi accesate prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, ce poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/.../serv.../Inregistrare_persoane_fizice
2. Intrebare: Care este procedura de obtinere/aprobare plata esalonata a datoriilor, a obligatiilor fiscale?
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Raspuns ANAF
Mentionam ca Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Ordinul presedintelui ANAF nr. 90/2016 privind pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, reglementeaza esalonarea la plata.
Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale se solicita in baza unei cereri depusa la organul fiscal competent. Pentru a beneficia de esalonare la plata, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii de catre debitor:
a) sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
b) sa aiba constituita garantie;
c) sa nu se afle in procedura insolventei;
d) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
e) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara.
Pe langa conditiile mentionate mai sus, debitorul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Pasii care trebuie urmati pentru a beneficia de esalonare sunt prezentati si in brosura privind esalonarea la plata, ce este disponibila pe site-ul nostru si poate fi accesata la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../brosura.../mobile/index.html...
3. Intrebare: Urmeaza ca societatea noastra sa primeasca decizie de impunere in urma unei inspectii fiscale. O sa dorim sa facem esalonarea datoriei impuse. Intrebarea este daca datoria (debit si accesorii) se suspenda imediat ce s-a depus doar cererea de esalonare (urmand sa se intocmeasca ulterior documentatia aferenta). Dorim sa fim siguri ca nu vom in aceasta perioada implicatii (exemplu: poprire pe cont).
Raspuns ANAF
Simpla depunerea a cererii prin care solicitati acordarea unei esalonari la plata nu suspenda masurile de executare silita. Masurile executare silita se supenda de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata. Mentionam ca depunerea cererii de esalonare nu suspenda nici executarea si nici calculul accesoriilor.