Firmele au inceput in ultimii ani sa achizitioneze tot mai des servicii de la reteau de socializare Facebook. In ceea ce priveste aceste achizitii, exista anumite nelamuriri legate de facturi si de obtinerea unui cod special de TVA.
Dezbatem in randurile urmtoare cazul unei societate neplatitoare de TVAc are isi obtine cod special de TVA incepand cu luna august 2018. Pentru aceasta societate s-au emis de catre Facebook (achizitie intracomunitara de servicii) facturi in lunile iunie, iulie, august si septembrie. Acestea nu s-au inregistrat in contabilitate si nu s-au declarat la timp, fiind primite in luna octombrie 2018.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Expertul nostru ne va ajuta sa gasim raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. Cum se inregistreaza declara facturile emise pentru lunile iunie si iulie cand societatea nu avea cod special de TVA? Care sunt consecintele nedepunerii?
2. Cum se inregistreaza facturile emise pentru luna august si septembrie cand societatea avea cod de TVA avand in vedere faptul ca nu se poate face rectificativa la D 390 pentru ca nu au existat alte achizitii intracomunitare? Care sunt consecintele nedepunerii D390 si D301?
Iata raspunsul specialistului!
Independent de obtinerea sau nu a codului special de TVA, societatea din Romania va face o achizitie de servicii in calitate de beneficiar, cu locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. 2 din Codul fiscal si, ca atare, serviciile vor fi impozabile/taxabile in Romania prin indeplinirea celor 4 conditii cumulative de la art. 268 alin. 1 din Codul fiscal.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Deoarece prestatorul nu este o persoana impozabila stabilita in Romania, persoana obligata la plata TVA va fi societatea din Romania in calitate de beneficiar potrivit art. 307 alin. 2 din Codul fiscal, care va plati taxa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare prin intermediului decontului special de TVA (formular D301), care trebuie depus in acelasi termen conform art. 326 alin. 1 coroborat cu art. 324 alin. 1 lit. d si alin. 2 din Codul fiscal.
In masura in care prestatorul extern (Facebook) a inscris in facturi un cod valid de TVA, verificabil in VIES se va considera ca societatea a realizat o achizitie intracomunitara de servicii taxabila, care trebuie declarata in declaratia recapitulativa 390 VIES, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, conform pct. 15 alin. 13 din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal si art. 325 alin. 1 lit. e din Codul fiscal. Insa, daca prestatorul extern (Facebook) nu a inscris in facturi un cod valid de TVA, verificabil in VIES, atunci se va considera ca societatea a realizat o achizitie de servicii non-UE, care nu trebuie declarate in declaratia recapitulativa 390 VIES (doar in decontul special D301).
Intrucat societatea nu este platitoare de TVA (a obtinut doar codul special de TVA), toate facturile din perioada iunie-septembrie se vor inregistra in contabilitate in luna octombrie, cand au fost primite, astfel:
- inregistrarea serviciilor facturate
628 ”Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 401 ”Furnizori”
- inregistrarea TVA aferenta
635 ”Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 4427 ”TVA colectata”
- inregistrarea TVA de plata
4427 ”TVA colectata” = 4423 ”TVA de plata”.
Se poate merge si pe varianta inregistrarii directe a TVA, prin formula contabila 635 ”Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 4423 ”TVA de plata”, avand in vedere ca functiunea conturilor din Planul de conturi prevazut de Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 este exemplificativa, nu limitativa.
Chiar daca inregistrarea facturilor se va face in luna octombrie, la inregistrare se va tine cont de cursul valutar de la data emiterii facturilor conform art. 290 alin. 2 din Codul fiscal.
In privinta declaratiilor, societatea va depune deconturile speciale de TVA D301 si declaratiile recapitulative D390 VIES pentru fiecare luna in parte, cu mentiunea ca in declaratia D390 VIES aferenta lunii august se vor include si facturile din lunile iunie si iulie.
Nedepunerea la termen a deconturilor speciale de TVA D301 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru restul contribuabililor, dupa cum se prevede la art. 336 alin. 1 lit. b si alin. 2 lit. d din Codul de procedura fiscala. Nedepunerea la termen a declaratiilor recapitulative D390 VIES constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei conform art. 337 alin. 1 lit. a si alin. 2 lit. a din Codul de procedura fiscala.
Insa, in cazul ambelor contraventii, societatea se va putea prevala de prevederile Legii prevenirii 270/2017, avand in vedere ca ele sunt incluse in lista contraventiilor ce intra sub incidenta acestei legi, fiind incluse la pct. 43 din anexa 1 la HG 33/2018 (se aplica initial un avertisment cu plan de remediere si numai daca nu se remediaza problema se aplica amenda ca sanctiune contraventionala).
Distinct de problema declarativa, pentru neachitarea in termen a TVA la termenele scadente (25 iulie pentru iunie etc.) societatea va datora dobanzi de intarziere de 0,02% si penalitati de intarziere de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere conform art. 173, art. 174 si art. 176 din Codul de procedura fiscala, in masura in care acestea vor fi stabilite in sarcina sa de organul fiscal prin decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.