Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Bonificatii acordate pentru Declaratia unica. Ce trebuie sa stie intreprinderile individuale

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bonificatii acordate pentru Declaratia unica. Ce trebuie sa stie intreprinderile individuale
declaratia unicabonificatiiimpozit pe venit

Bonificatiile acordate pentru depunerea Declaratiei unice online si achitarea integrala a impozitului pe venit până in luna martie 2019 au starnit atentia contribuabililor. In ambele cazuri este vorba despre o bonificatie de 5%, astfel ca totalul va fi de 10%.

 

Vom analiza cazul unei intreprinderi individuale neplatitoare de impozit pe venit. Ce bonificatii se dau daca venitul net pentru 2017 este 60.000 lei, iar cel pentru 2018 este 50.000 lei? Se mai primesc si alte bonificatii daca platile se fac pana in 30.11.2018?


Bonificatii acordate pentru Declaratia unica: raspunsul specialistului

Urmare studierii prevederilor din Codul fiscal legate de acordarea de bonificatii persoanelor fizice la declararea si la plata obligatiilor aferente rezulta ca pentru veniturile realizate in 2017 de 60000 lei aveti dreptul la bonificatii dupa cum urmeaza:

    • Daca depuneti declaratia unica on line pana la data 31 iulie de 2018  beneficiati de o bonificatie de 5%  conform art 133 (13);
    • Daca efectuati plata pana la 15 decembrie 2018 pentru CAS si 31 martie 2019 pentru CASS beneficiati de inca o bonificatie de 5% cfm art. 133 (15)

Si pentru veniturile nete de 50.000 lei realizate in 2018 ar trebui sa beneficiati de bonificatii, insa acestea nu sunt suficient clarificate.

Baza legala:
ART. 151 - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(4) In vederea stabilirii contributiei datorate pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 a este pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.
Conform art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2018, termenul prevazut la art. 151 alin. (4) se proroga pana la data de 31 iulie 2018.


(22) Persoanele fizice prevazute la art. 148 alin. (1) si (3) pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale datorata, oricand pana la implinirea termenului de plata. Prevederile art. 121 si art. 133 alin. (15) si (16) se aplica in mod corespunzator.

Norme metodologice
(23) Bonificatia acordata la plata contributiei de asigurari sociale potrivit alin. (22), evidentiata distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, se suporta de la bugetul de stat.
(24) Organul fiscal central transmite pana la data de 31 martie a fiecarui an, in sistem informatic, unitatilor Trezoreriei Statului un fisier care cuprinde valoarea bonificatiei acordata potrivit alin. (22) si (23). Acest fisier cuprinde data platii, care reprezinta data depunerii declaratiei unice. Pe baza acestui fisier se debiteaza automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabilului si se crediteaza contul de venituri al Bugetului de asigurari sociale codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabilului. Documentul justificativ pe baza caruia se realizeaza fisierul il reprezinta declaratia unica prevazuta la alin. (3).

ART. 174 - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
NM 161(2) Exemplu privind aplicarea prevederilor art. 133 din Codul fiscal


Pentru anul 2018


Un contribuabil depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform Codului de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018, prin care stabileste contributia de asigurari sociale datorata in anul 2018 in suma de 10.000 lei.


In cursul anului efectueaza urmatoarele plati:


a) In data de 15 august 2018 plateste suma de 5.000 lei
b) In data de 14 decembrie 2018 plateste suma de 4.000 lei (suma diminuata cu 1.000 lei reprezentand bonificatie in cota de 10%, intrucat la data efectuarii ultimei plati a indeplinit ambele conditii pentru a beneficia de ambele cote acordate pentru bonificatie).

 

ART. 121 - Bonificatii pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venitul anual estimat


(1) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venitul anual estimat se acorda o bonificatie. Nivelul bonificatiei si termenele de plata cu anticipatie se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat.


(2) Bonificatia prevazuta la alin. (1) se acorda si in cazul in care la definitivarea impozitului prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice se constata ca au fost achitate toate obligatiile fiscale datorate pentru anul precedent pana la termenele stabilite potrivit la alin. (1).


(3) Bonificatia se determina de contribuabil, iar impozitul de plata va fi diminuat cu valoarea bonificatiei. Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificarii ulterioare.
(4) Valoarea bonificatiei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit.


ART. 133 - Dispozitii tranzitorii  


(13) Pentru veniturile realizate in anul 2017, se aplica urmatoarele reguli:
a) contribuabilii care aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, din Romania si din strainatate, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122, respectiv art. 130, pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv;
Conform art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2018, termenul prevazut la art. 133 alin. (13) lit. a) se proroga pana la data de 31 iulie 2018.


(15) In anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul/castigul net anual si/sau impozitul pe venitul anual, de plata;
b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaratia unica si platit integral pana la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat si/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plata.
(16) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (15) sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

 

 

 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Ela Dumitra – Lector universitare dr.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X