ANAF a actualizat in data de 20 noiembrie un document cu denumirea “Esalonarea la plata”. Specialistii ne explica ce inseamna esalonarea la plata si ce pasi trebuie sa urmeze contribuabilii pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.
Ce este esalonarea la plata?
Esalonarea la plata reprezinta un aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti.
De ce beneficii au parte contribuabilii care aleg esalonarea la plata?
1. Suspendarea executarii silite pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale.
2. Amanarea la plata a penalitatilor de intarziere cuprinse in certificatul de atestare fiscala in vederea anularii.
3. Necalcularea si nedatorarea penalitatilor de intarziere pe perioada esalonarii la plata, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, cu exceptia situatiei privind achitarea cu intarziere a ratei de esalonare.
4. Posibilitatea participarii la licitatiile publice ca urmare a faptului ca obligatiile fiscale esalonate la plata nu sunt considerate obligatii fiscale restante.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In functie de garantia constituita poti beneficia de urmatoarele inlesniri la plata:
I. Esalonarea la plata pe o perioada de pana la 5 ani, cu amanarea la plata a penalitatilor de intarziere, in vederea anularii, daca constitui garantii, potrivit legii;
II. Esalonarea la plata pe o perioada de pana la 5 ani, iar penalitatile de intarziere nu se amana la plata si se includ in esalonare, daca detii bunuri insuficiente pentru a constitui garantii;
III. Esalonarea la plata pe o perioada de pana la 6 luni, iar penalitatile de intarziere nu se amana la plata si se includ in esalonare, daca nu constitui garantii;
IV. Esalonarea la plata pe o perioada de pana la 5 ani, cu amanarea la plata a penalitatilor de intarziere, in vederea anularii, daca valoarea obligatiilor fiscale este de pana la 20.000 lei pentru persoanele juridice si de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice.
V. Esalonarea la plata pe o perioada de cel mult 12 luni pentru debitorii cu risc fiscal mic, cu constituirea de garantii in valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul inlesnirii la plata.
Esalonarea la plata: care sunt conditiile?
Potrivit informatiilor prezentate de specialistii ANAF in brosura, pentru a beneficia de esalonare la plata trebuie sa indeplinesti cumulativ urmatoarele conditii:
● sa te afli in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa ai capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare;
● sa constitui o garantie;
● sa nu te afli in procedura insolventei;
● sa nu te afli in dizolvare;
● sa nu ti se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara;
● sa ai depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Citeste care sunt pasii pentru a beneficia de toate avantajele esalonarii la plata in documentul atasat: BROSURA ESALONAREA LA PLATA.
Sursa: ANAF