email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?

Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?
plafon tvacifra de afacericod caen

Analizam mai jos cazul unei societati care presteaza servicii de cursuri si este acreditata ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari). Pe parcursul anului, firma a depasit cifra de afaceri de 300.000 lei, dar datorita activitatii a fost scutita si nu intra in calculul plafonului de TVA. Dilema este in ce cont contabil de venit s-ar inregistra aceste venituri ca sa se faca o diferenta.

 

Iata raspunsul specialistului!


Din informatiile prezentate intelegem ca o entitate neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, ce ofera cursuri, avand codul CAEN 8559 si totodata fiind acreditata ANC, depaseste in anul 2018 a depasit CA de 300.000 lei.
 
In aceste sens, potivit reglementarilor in vigoare nu sunt considerate persoane impozabile institutiile publice si organismele internattionale de drept public pentru activitatile pe care le desfasura in calitate de institutii publice, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale si a activitatilor desfasurate in calitate de autoritati publice dar care sunt scutite de taxa conform art. 292 din Codul Fiscal, dintre care mentionam:
 
f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.

Potrivit pct. 42 alin. (3) din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pot fi considerate livrari de bunuri si prestari de servicii strans legate de serviciile educationale: vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formarea profesionala a adultilor, prestarea de servicii de examinare in vederea obtinerii accesului la serviciile educationale sau de formare profesionala a adultilor.

In ceea ce priveste depasirea plafonului de 300.000 lei, mentionam faptul ca cifra de afaceri care serveste drept referinta se calculeaza prin insumarea urmatoarelor operatiuni efectuate in cursul unui an calendaristic:

livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, operatiunilor pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), doar daca nu sunt accesorii activitatii principale. Potrivit pct. 70 alin. (4) din Normele de aplicare a Codului Fiscal O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
 
Prin operatiuni efectuate intr-un an, legislatia de TVA intelege operatiuni pentru care a intervenit faptul generator de TVA la care se adauga si facturile emise pentru avansuri si facturile emise pentru operatiuni pentru care nu a intervenit inca faptul generator. Potrivit prevederilor legislativeFaptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de art. 281 din Codul Fiscal.
 
Astfel, daca entitatea nu indeplineste conditiile mentionate anterior pentru a fi considerata persoana neimpozabila din punct de vedere al TVA, in opinia noastra veniturile inregistrate dupa depasirea plafonului se pot inregistra in acelasi cont de venituri ca si pana acum dar pe un analitic distinct.
 
Va redam mai jos baza legislativa:

Art. 269 alin. (5) din Codul Fiscal Institutiile publice si organismele internationale de drept public nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice si organismele internationale de drept public ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (6) si (7). in sensul prezentului articol, prin organisme internationale de drept public se intelege organizatiile internationale interguvernamentale, constituite de catre state care sunt parti la acestea, in baza unor tratate sau a altor instrumente juridice specifice dreptului international public si care functioneaza conform actelor lor constitutive, statutelor lor sau altor documente care emana de la acestea, fiind guvernate de normele dreptului international public si nu de dreptul intern al vreunui stat.

Art. 269 alin. (6) din Codul Fiscal Institutiile publice si organismele internationale de drept public prevazute la alin. (5) sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa, conform art. 292.

Art.310 alin. (2) din Codul Fiscal Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.


de Bogdan Costea

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon tvacifra de afacericod caen


Data aparitiei: 13 Decembrie 2018

Votati articolul "Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X