email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?

Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?
plafon tvacifra de afacericod caen

Analizam mai jos cazul unei societati care presteaza servicii de cursuri si este acreditata ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari). Pe parcursul anului, firma a depasit cifra de afaceri de 300.000 lei, dar datorita activitatii a fost scutita si nu intra in calculul plafonului de TVA. Dilema este in ce cont contabil de venit s-ar inregistra aceste venituri ca sa se faca o diferenta.

 

Iata raspunsul specialistului!


Din informatiile prezentate intelegem ca o entitate neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, ce ofera cursuri, avand codul CAEN 8559 si totodata fiind acreditata ANC, depaseste in anul 2018 a depasit CA de 300.000 lei.
 
In aceste sens, potivit reglementarilor in vigoare nu sunt considerate persoane impozabile institutiile publice si organismele internattionale de drept public pentru activitatile pe care le desfasura in calitate de institutii publice, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale si a activitatilor desfasurate in calitate de autoritati publice dar care sunt scutite de taxa conform art. 292 din Codul Fiscal, dintre care mentionam:
 
f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.

Potrivit pct. 42 alin. (3) din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pot fi considerate livrari de bunuri si prestari de servicii strans legate de serviciile educationale: vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formarea profesionala a adultilor, prestarea de servicii de examinare in vederea obtinerii accesului la serviciile educationale sau de formare profesionala a adultilor.

In ceea ce priveste depasirea plafonului de 300.000 lei, mentionam faptul ca cifra de afaceri care serveste drept referinta se calculeaza prin insumarea urmatoarelor operatiuni efectuate in cursul unui an calendaristic:

livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, operatiunilor pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), doar daca nu sunt accesorii activitatii principale. Potrivit pct. 70 alin. (4) din Normele de aplicare a Codului Fiscal O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
 
Prin operatiuni efectuate intr-un an, legislatia de TVA intelege operatiuni pentru care a intervenit faptul generator de TVA la care se adauga si facturile emise pentru avansuri si facturile emise pentru operatiuni pentru care nu a intervenit inca faptul generator. Potrivit prevederilor legislativeFaptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de art. 281 din Codul Fiscal.
 
Astfel, daca entitatea nu indeplineste conditiile mentionate anterior pentru a fi considerata persoana neimpozabila din punct de vedere al TVA, in opinia noastra veniturile inregistrate dupa depasirea plafonului se pot inregistra in acelasi cont de venituri ca si pana acum dar pe un analitic distinct.
 
Va redam mai jos baza legislativa:

Art. 269 alin. (5) din Codul Fiscal Institutiile publice si organismele internationale de drept public nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice si organismele internationale de drept public ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (6) si (7). in sensul prezentului articol, prin organisme internationale de drept public se intelege organizatiile internationale interguvernamentale, constituite de catre state care sunt parti la acestea, in baza unor tratate sau a altor instrumente juridice specifice dreptului international public si care functioneaza conform actelor lor constitutive, statutelor lor sau altor documente care emana de la acestea, fiind guvernate de normele dreptului international public si nu de dreptul intern al vreunui stat.

Art. 269 alin. (6) din Codul Fiscal Institutiile publice si organismele internationale de drept public prevazute la alin. (5) sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa, conform art. 292.

Art.310 alin. (2) din Codul Fiscal Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon tvacifra de afacericod caen

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 13 Decembrie 2018


Votati articolul "Depasirea plafonului TVA in cazul unei entitati acreditate ANC. In ce cont se inregistreaza veniturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Ce termen de plata i se aplica salariatului

Intrebare: ce termen legal se aplica salariatului ?

Buna ziua !

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:

Conform unei hotarari judecatoresti,
o persoana incadrata in munca care a incasat o suma nedatorata.

Conform legii, in asemenea caz,
salariatul are obligata sa restituie acea suma.

Regula generala este ca, termenul de restituire este de 3 ani
de la data cand se naste acest drept,
adica de la pronuntarea hotararii judecatoresti.

Salariatul a fost actionat in instanta de institutie
pentru restituirea sumei primite necuvenit.

Insa, recent, la proces,
salariatul a spus ca:
- obligatia de restituire ce revine persoanei incadrate
opereaza timp de un an de la data primirii sumelor
si poate fi stabilita prin decizie de imputare sau angajament de plata

In cazul de fata, suma depasind 5 salarii minime pe economie,
restituirea nu se putea face in baza unui Angajament de plata,
iar potrivit noilor prevederi legale,
angajatorul nu mai poate sa emita o Decizie de imputare in baza careia
sa faca retineri din salariu,
singurul mijloc fiind hotararea judecatoreasca.

Va rog frumos sa imi spuneti:
- ce termen legal de plata se aplica in acest caz salariatului
referitor la obligatia de restituire a sumelor incasate necuvenit ?

Raspuns: Subiectul discutiei este un salariat. Nu am gasit nicăieri pe Internet vreo prevedere legala pe...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 13 Decembrie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X