Asociatii unei companii decid repartizarea unei anumite parti din profitul realizat la finele unui exercitiu financiar s iulterior se hotarasc sa suplimenteze si restul de profit tot in aceasta directie, insa ezita sa efectueze acest demers, considerand ca nu este legal.
Specialistul nostru mentioneaza faptul ca Legea societatilor comerciale permite sa se revina la hotararea initiala de distribuire a profitului, fara a impune o limita privind numarul de reveniri, insa pentru suplimentarea profitului catre dividende se poate da o noua hotarare (fara a se reveni la cea initiala).
De asemenea, nu exista restrictii nici sub aspectele sume lor care pot fi rectificate/adaugate.
Repartizarea profitului reportat la dividende: raspunsul specialistului
Speta:
Firma are trei asociati, iar in ultimii 3 ani acestia au hota rat ca profitul realizat sa ramana in firma, ca profit nerepartizat. In prezent se doreste repartizarea unei parti din profitulanului 2018 sub forma de dividende.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Daca se repartizeaza ca dividende doar o parte din profitul anului 2018 printr-o hotarare AGA, ulterior se mai poate reveni asupra acestei hotarari AGA pentru a se repartiza si restul profitului ramas nerepartizat, ca dividende?
Solutie fiscal-contabila:
AGA se poate intruni ori de cate ori se doreste acest lucrusi poate decide repartizarea partiala la dividende a profitului nerepartizat.
Cand se va dori o noua repartizare nu este necesar neaparat sa reveniti asupra Hotararii initiale, ci puteti intocmiuna noua pentru orice parte din profitul ramas nerepartizat.
Reveniti asupra Hotararii initiale numai daca s-a constatat o eroare contabila (exemplu: s-a decis distribuirea a 100.000 de lei si in contabilitate s-a inregistrat eronat 117 = 457 10.000 lei).
Suma din soldul creditor al contului 117 se poate distribui oricand la dividende daca asa decide AGA, fara nicio restrictie de timp sau valoare.