email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti

UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti
impozit pe venitdrepturi de autorrevisal

UPDATE in 18 iunie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, nu este sustinut de Guvern. Initiativa a fost adoptata tacit de Senat la inceputul lunii, dar evolutia nu a fost cea dorita pentru jurnalisti.

Avand in vedere ca propunerea de definire a ,,activitatii de jurnalism”, de care urmeaza sa beneficieze ,jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune”, poate crea confuzii si interpretari diferite, sfera activitatilor desfasurate de persoanele vizate trebuie strict delimitata.

2. Referitor la completarea prevederilor art. 60, cu un nou punct, pct. 5, prin care se propune scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor $i pentru veniturile din drepturi de autor obtinute din activitatea de jurnalism, consideram ca masura conduce la instituirea unui regim fiscal discriminatoriu fata de cel aplicabil in cazul veniturilor realizate din aceleasi tipuri de activitati, obtinute de alte persoane, in baza altor raporturi juridice (contracte), avand in vedere ca, potrivit Expunerii de motive, beneficiarii masurii sunt jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune’’.

3. Precizam ca masura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune genereaza un impact negativ asupra veniturilor bugetare in suma de 18 milioane lei in anul 2019 (6 luni).

Impactul a fost calculat pe baza datelor primite de la Centrul National pentru Informatii Financiare, din baza de date Revisal a lunii martie 2019, privind numarul si salariul brut pentru jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune.

Mai mult, in conditiile in care politica bugetara actioneaza in marja maxima de manevra permisa de reglementarile europene, respectiv de deficit bugetar planificat aproape de limita de 3%, se recomanda prudenta in elaborarea si/sau modificarea actelor normative care ofera scutiri, deduceri sau facilitati fiscale cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.

Se considera ca initiativa legislativa nu este suficient motivata cu privire la necesitarea masurii (de exemplu, studii/cercetari din care sa rezulte ca ,,mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila), mai ales ca subiectit vizati beneficiaza deja de o facilitate fiscala potrivit art. 154 alin. (1) lit.h') din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

III. Punctul de vedere al Guvernului

Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.
 

Consultati documentul atasat. >>>


 

**********

UPDATE in 6 iunie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, a fost adoptat tacit. Actul a fost adoptat de Senat in data de 3 iunie 2019 ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei republicata.

In prezent, proiectul se afla pentru dezbatere de ieri, 5 iunie, in Camera Deputatilor si este trimis la raport la Comisia pentru buget, finante si banci (termen depunere amendamente: 13.06.2019, termen depunere raport: 20.06.2019). Totodata, a mai fost trimis pentru aviz si la alte comisii. Momentan, inca nu se aplica acest proiect.

 

***********

 

UPDATE in 14 februarie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost depus la Senat in data de 7 februarie 2019. Acesta prevede ca o noua categorie profesionala sa fie scutita de plata impozitului pe venit, adica jurnalistii.
 

Consultati documentele atasate mai jos:

Forma initiatorului

Expunerea de motive


 

***********

Articolul initial

O propunere legislativa depusa recent la Parlament, initiata de mai multi parlamentari PSD, ALDE si PMP, in frunte cu Deputatul PSD Valeriu Steriu, subliniaza necesitatea scutirii de impozit pe venit pentru jurnalisti.  In prezent, mai sunt scutiti de impozit pe venit salariatii din IT si muncitorii din domeniul constructiilor.

"Mass-media reprezinta un fenomen valoros si eficient in transmiterea informatiilor, avand, in acest context, receptivitate si influente modelatoare (educationale) si educationale deosebite asupra publicului larg de toate varstele, de toate profesiile, de toate convingerile. Jurnalistii se ocupa atat cu informarea cetatenilor cu privire la lucrurile relevante din societate, dar si cu obtinerea de informatii concrete si corecte, deoarece nu orice informatie are puterea de a starni curiozitatea publicului. Fiecare jurnalist intra in contact cu diferite informatii si le alege numai pe acelea pe care le considera demne de interes, demne de a fi facute publice, demne de a justifica efortul necesar verificarii si prelucrarii lor pentru a deveni material de presa. Principala valoare la care tin jurnalistii si la care trebuie sa tina toata societatea este libertatea presei, aceasta presupune recunoasterea dreptului jurnalistului de a cauta informatii si de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate", a subliniat deputatul PSD Valeriu Steriu in expunerea de motive, potrivit economica.net.
 

Initiativa completeaza cu doua puncte ale articolelor referitoare la scutirea categoriilor pentru plata impozitelor salariale.

Art. 7 – Se introduce un nou punct, pct. 48, cu urmatorul cuprins:

Activitate de jurnalism – cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor.

Art. 60 – Se introduce un nou punct, pct. 5, cu urmatorul cuprins:

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) – (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor.

 

Propunerea legislativa a fost depusa in data de 20 decembrie 2018 si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, dar Senatul este forul decizional.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitdrepturi de autorrevisal


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2019
Ultima actualizare: 18 Iunie 2019

Votati articolul "UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X