email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti

UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti
impozit pe venitdrepturi de autorrevisal

UPDATE in 18 iunie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, nu este sustinut de Guvern. Initiativa a fost adoptata tacit de Senat la inceputul lunii, dar evolutia nu a fost cea dorita pentru jurnalisti.

Avand in vedere ca propunerea de definire a ,,activitatii de jurnalism”, de care urmeaza sa beneficieze ,jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune”, poate crea confuzii si interpretari diferite, sfera activitatilor desfasurate de persoanele vizate trebuie strict delimitata.

2. Referitor la completarea prevederilor art. 60, cu un nou punct, pct. 5, prin care se propune scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor $i pentru veniturile din drepturi de autor obtinute din activitatea de jurnalism, consideram ca masura conduce la instituirea unui regim fiscal discriminatoriu fata de cel aplicabil in cazul veniturilor realizate din aceleasi tipuri de activitati, obtinute de alte persoane, in baza altor raporturi juridice (contracte), avand in vedere ca, potrivit Expunerii de motive, beneficiarii masurii sunt jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune’’.

3. Precizam ca masura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune genereaza un impact negativ asupra veniturilor bugetare in suma de 18 milioane lei in anul 2019 (6 luni).

Impactul a fost calculat pe baza datelor primite de la Centrul National pentru Informatii Financiare, din baza de date Revisal a lunii martie 2019, privind numarul si salariul brut pentru jurnalisti si tehnicieni in radiodifuziune si televiziune.

Mai mult, in conditiile in care politica bugetara actioneaza in marja maxima de manevra permisa de reglementarile europene, respectiv de deficit bugetar planificat aproape de limita de 3%, se recomanda prudenta in elaborarea si/sau modificarea actelor normative care ofera scutiri, deduceri sau facilitati fiscale cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.

Se considera ca initiativa legislativa nu este suficient motivata cu privire la necesitarea masurii (de exemplu, studii/cercetari din care sa rezulte ca ,,mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila), mai ales ca subiectit vizati beneficiaza deja de o facilitate fiscala potrivit art. 154 alin. (1) lit.h') din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

III. Punctul de vedere al Guvernului

Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.
 

Consultati documentul atasat. >>>


 

**********

UPDATE in 6 iunie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, a fost adoptat tacit. Actul a fost adoptat de Senat in data de 3 iunie 2019 ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei republicata.

In prezent, proiectul se afla pentru dezbatere de ieri, 5 iunie, in Camera Deputatilor si este trimis la raport la Comisia pentru buget, finante si banci (termen depunere amendamente: 13.06.2019, termen depunere raport: 20.06.2019). Totodata, a mai fost trimis pentru aviz si la alte comisii. Momentan, inca nu se aplica acest proiect.

 

***********

 

UPDATE in 14 februarie 2019. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost depus la Senat in data de 7 februarie 2019. Acesta prevede ca o noua categorie profesionala sa fie scutita de plata impozitului pe venit, adica jurnalistii.
 

Consultati documentele atasate mai jos:

Forma initiatorului

Expunerea de motive


 

***********

Articolul initial

O propunere legislativa depusa recent la Parlament, initiata de mai multi parlamentari PSD, ALDE si PMP, in frunte cu Deputatul PSD Valeriu Steriu, subliniaza necesitatea scutirii de impozit pe venit pentru jurnalisti.  In prezent, mai sunt scutiti de impozit pe venit salariatii din IT si muncitorii din domeniul constructiilor.

"Mass-media reprezinta un fenomen valoros si eficient in transmiterea informatiilor, avand, in acest context, receptivitate si influente modelatoare (educationale) si educationale deosebite asupra publicului larg de toate varstele, de toate profesiile, de toate convingerile. Jurnalistii se ocupa atat cu informarea cetatenilor cu privire la lucrurile relevante din societate, dar si cu obtinerea de informatii concrete si corecte, deoarece nu orice informatie are puterea de a starni curiozitatea publicului. Fiecare jurnalist intra in contact cu diferite informatii si le alege numai pe acelea pe care le considera demne de interes, demne de a fi facute publice, demne de a justifica efortul necesar verificarii si prelucrarii lor pentru a deveni material de presa. Principala valoare la care tin jurnalistii si la care trebuie sa tina toata societatea este libertatea presei, aceasta presupune recunoasterea dreptului jurnalistului de a cauta informatii si de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate", a subliniat deputatul PSD Valeriu Steriu in expunerea de motive, potrivit economica.net.
 

Initiativa completeaza cu doua puncte ale articolelor referitoare la scutirea categoriilor pentru plata impozitelor salariale.

Art. 7 – Se introduce un nou punct, pct. 48, cu urmatorul cuprins:

Activitate de jurnalism – cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor.

Art. 60 – Se introduce un nou punct, pct. 5, cu urmatorul cuprins:

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) – (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor.

 

Propunerea legislativa a fost depusa in data de 20 decembrie 2018 si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, dar Senatul este forul decizional.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitdrepturi de autorrevisal


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2019
Ultima actualizare: 18 Iunie 2019

Votati articolul "UPDATE: Guvernul NU sustine scutirea de impozit pe salariu pentru jurnalisti":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X