email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 tipuri de probleme care pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum le rezolvi

7 tipuri de probleme care pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum le rezolvi
declaratia unicasalariu minimchirie

Obligatia completarii si depunerii Declaratiei unice a fost introdusa din 15 martie 2018. Se aplica deja de 5 ani, insa pune in continuare mari probleme de natura practica. 

Desi situatia ar fi trebuit sa se simplifice de-a lungul timpului, lucrurile stau tocmai invers. De la an la an, apar fie noi obligatii fiscale, fie modificari ale plafoanelor datorate cresterii salariului minim pe economie, fie sectiuni si subsectiuni noi in formularul propriu-zis. 

V-am pregatit un ghid practic care va raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica 2023! Lucrarea Declaratia unica in 2023 va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceast formular:

    • notiuni teoretice si legislative
    • dificultati practice
    • posibile greseli
    • recomandari
    • studii de caz
    • exemple de completare pentru fiecare categorie de venit

Iata mai jos ce probleme pot sa apara la completarea Declaratiei unice: 

 1. Impozitarea se face de contribuabil prin autoimpunere, fata de varianta primilor ani, cand se efectua de catre organul fiscal, ceea ce poate da nastere la erori grave in completarea Declaratiei fara consultarea prezentului ghid.
 
 2. Intocmirea Declaratiei unice presupune efectuarea de calcule privind baze impozabile, sume datorate, date care presupun anumite cunostinte in domeniul economic. Nedeclararea corecta presupune debite suplimentare dar si dobanzi si penalitati de intarziere ce majoreaza consistent suma initiala de plata.
 
 3. Modalitatea de depunere a Declaratiei la organul fiscal prin mijloace electronice presupune inregistrarea prealabila a contribuabilului in spatiul privat virtual al ANAF sau detinerea de certificat digital pentru semnatura electonica, ce presupune un plus de cunostinte in domeniu.
 
 4. La data de 25 mai, contribuabilul va trebui sa plateasca o suma mare de bani, daca nu a efectuat plati anterioare pana la acest termen, fapt care va avea o influenta nefasta asupra cash-flow-ului.
 
 5. Pot aparea probleme la calculul plafoanelor de catre contribuabil, pentru incadrarea sau nu in categoria platitorilor de contributii sociale sau de contributii sociale de sanatate (echivalentul a 12 salarii minime garantate in plata).

 6. Calculul venitului net anual impozabil va trebui efectuat de contribuabil pe fiecare sursa de venit, ceea ce implica luarea in considerare a pierderilor fiscale reportate, deduceri de contributii la asigurari sociale.

 7. Persoanele care obtin venituri din salarii, pensii, chirii, dividende, drepturi de proprietate intelectuala etc. sunt eligibile pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit.

Informatii detaliate, recomandari si studii de caz gasesti in lucrarea Declaratia unica 2023! Completeaza acum formularul de comanda
 

DE RETINUT! 
Persoanele fizice care au numai venituri extrasalariale peste limita de 12 salarii minime brute pe economie (3.000 lei x 12 = 36.000 lei) au obligatia asigurarii la sistemul public de pensii in anul 2023 pentru anumite venituri.

Astfel, ei vor plati 25% contributia de asigurari sociale (CAS), adica 9.000 lei, din cauza cresterii salariului minim de la 1 ianuarie 2023. 

Completarea Declaratiei unice – noutatile anului 2023 

Completarea Declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate.


1) De la 1 ianuarie 2023 s-a schimbat modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venit din cedarea folosintei bunurilor. Venitul brut reprezinta venit anual impozabil, astfel ca proprietarii care obtin venituri din inchirierea locuintelor, altele decat cele in scop turistic, vor plati impozitul de 10% pe venit la valoarea intreaga a chiriei;

2) S-a modificat baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente venituri si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicasalariu minimchirie


Data aparitiei: 24 Aprilie 2023

Votati articolul "7 tipuri de probleme care pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum le rezolvi":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii