email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de deduceri pentru sponsorizarile efectuate de la 1 aprilie 2019

Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de deduceri pentru sponsorizarile efectuate de la 1 aprilie 2019
sponsorizareongimpozit pe profit

Schimbarile aparute in ultima perioada in sfera sponsorizarilor si a ONG-urilor a starnit controverse si a condus la numeroase dileme. Specialistul Irina Dumitrescu lamureste in continuare ce trebuie sa facem pentru a beneficia de deduceri pentru sponsorizarile efectuate de la data de 1 aprilie 2019. Materialul este impartit in doua parti: entitati platitoare de impozit pe profit si entitati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 

I. Entitati platitoare de impozit pe profit

In cazul entitatilor platitoare de impozit pe profit, cheltuielile de sponsorizare nu sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal insa, conform art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

    1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

    2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit acestor prevederi, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

In completarea acestor prevederi, prin Legea 30/2019 s-a introdus o conditie suplimentara pentru deducerea sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult. Astfel, in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Ca atare, incepand cu 01 aprilie 2019, pentru a beneficia de deducerea sumelor din impozitul pe profit, in limitele prevazute de Codul fiscal, se analizeaza urmatoarele:

    1. Contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii 32/1994 atat in ceea ce priveste obiectul contractului, forma contractului, evaluarea bunurilor cat si in ceea ce priveste persoanele ce pot fi beneficiari ai sponsorizarii. Conform art. 4 din aceasta lege poate fi beneficiar al sponsorizarii:

   a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
   b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
   c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
   d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

    2. Daca beneficiarul este o persoana juridica fara scop lucrativ/ unitate de cult – acesta trebuie sa figureze, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
 

Atentie! Societatile pot incheia in continuare contracte de sponsorizare cu persoane juridice fara scop lucrativ sau cu unitati de cult chiar daca acestea nu sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale , insa daca aceste entitati nu figureaza la data contractului in registru, sponsorul nu poate deduce aceste sume din impozitul pe profit datorat.
 

3. Daca beneficiarul nu este o persoana juridica fara scop lucrativ/ unitate de cult societatea poate beneficia de deduceri fiscale in limitele de la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, chiar daca beneficiarul (instituie publica, autoritate publica, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, carti ori publicatii din domeniile definite la art. 4 lit. a) din Legea 32/1994) nu este inscris in acest registru care nu il vizeaza.
 

    II. Entitati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor

In cazul entitatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea pot sa scada sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective doar in cazul sponsorizarilor efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Si in aceste situatii contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii 32/1994 atat in ceea ce priveste obiectul contractului, forma contractului, evaluarea bunurilor cat si in ceea ce priveste persoanele ce pot fi beneficiari ai sponsorizarii.
Astfel, daca o microintreprindere incheie un contract de sponsorizare cu o institutie publica, spre exemplu un spital, aceasta nu va putea sa deduca sumele respective din impozitul pe veniturile microintreprinderilor intrucat aceasta facilitate se aplica doar pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult si doar daca acestea sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Ca atare, incepand cu 01 aprilie 2019, pentru a beneficia de deducerea sumelor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se analizeaza urmatoarele:

    1. Contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii 32/1994.
    2. Contractul trebuie sa fie incheiat cu o entitate nonprofit sau unitate de cult inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizareongimpozit pe profit


Data aparitiei: 12 Aprilie 2019

Votati articolul "Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de deduceri pentru sponsorizarile efectuate de la 1 aprilie 2019":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X