Multe firme obisnuiesc sa acorde angajatilor tichete cadou cu ocazia anumitor sarbatori si evenimente. Acestea sunt neimpozabile daca valoarea pentru fiecare angajat nu depaseste suma de 150 lei. Insa cum se procedeaza in cazul in care o societate a acordat tichete cadou in suma de 200 lei de persoana. Suma de 150 lei a fost inregistrata 6458 - 5328 lei . Ce se intampla cu diferenta de lei?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Acordarea de tichete cadou: raspunsul specialistului
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor si cele acordate in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu prilejul zilei de 8 martie sunt neimpozabile daca valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Aceste venituri realizate de persoane fizice nu sunt impozabile nici daca se primesc in baza unor legi speciale si finantate de la buget. Normele de aplicare a Codului fiscal specifica faptul ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate cu fiecare ocazie dintre cele mentionate anterior, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al acestuia, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.
Conform normelor de aplicare a Legii nr. 193/2006, entitatea are obligatia legala de a intocmi si organiza evidenta tichetelor cadou potrivit anexelor prevazute in aceste norme, in functie de situatiile concrete aparute cu ocazia achizitionarii, oferirii sau returnarii acestora. Astfel, la acordarea lor efectiva se va proceda la intocmirea unui tabel centralizator in care sunt trecuti toti angajatii care beneficiaza de facilitatile respective, iar la fiecare salariat se va insera o coloana cuprinzand numarul de copii, cu nume, CNP, numar de tichete primite, pret si valoare.
Intreaga valoare a tichetelor cadou acordate se inregistreaza in contul 6458. Totusi, daca la oferirea de tichete cadou cu ocazia unui eveniment se depaseste limita de 150 lei/persoana, pe statul de plata diferenta se aduna cu alte venituri, obtinandu-se venitul brut total, asupra caruia se aplica toate contributiile si impozitul pe salariu, rezultand restul de plata al angajatului. In acest sens, statul de salarii se inregistreaza in contabilitate astfel: 641 „Cheltuieli cu salariile personalului” = 421 „Personal – salarii datorate”, cu valoarea salariilor angajatilor, dar fara diferenta de tichete cadou peste limita de 150 lei.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal