Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Monografie contabila pentru contractul de cesiune a drepturilor de autor

Data aparitiei: 10 Februarie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografie contabila pentru contractul de cesiune a drepturilor de autor
contract de cesiunedrepturi de autormonografie contabila

Ati intocmit recent un contract de cesiune a drepturilor de autor si nu stiti care este monografia contabila aferenta? Expertul nostru prezinta in continuare ce spune legea si care sunt inregistrarile contabile corecte.


Asadar, iata care este monografia contabila pentru contract de cesiune drepturi autor - persoana fizica 2020!


Monografie contabila pentru contractul de cesiune a drepturilor de autor: raspunsul specialistului


Un prim caz este al societatii care plateste drepturile de autor si care trebuie sa calculeze si sa achite impozitul si contributiile sociale care corespund bugetului de stat pana pe 25 inclusiv ale lunii urmatoare celei pentru care s-au retinut taxele :

621 = 401 5.000

401 = 4315 558 (2230*25/100)

401 = 4316  223 (2230*10/100)

401 = 444  300 (5000 -40%*5000)*10/100

643 = 436 1

401 = 5121 3919

Contributiile care trebuie achitate catre stat sunt impozitul pe venit, in cuantum de 10%, la care se adauga, dupa caz, contributiile sociale la CAS (fondul de pensii) de 25% si contributiile la CASS (asigurarile sociale de sanatate) de 10%, daca veniturile nete ale contribuabilului depasesc cel putin 12 salarii minime brute.

O persoana care are venituri sub acest plafon poate plati contributii la pensie si sanatate, daca doreste acest lucru. In prezent, legislatia din Romania prevede o valoare a salariului minim brut de 2.230 de lei.

In cazul persoanelor salariate si pensionate, Codul Fiscal prevede ca procentul de 10% este unicul impozit care se retine pentru aceste venituri.

621 = 401 1.000

401 = 444  60

643 = 436 1
 
Impozitul pe venit se calculeaza drept un procent de 10% din venitul net acumulat. Acesta din urma se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din venitul brut (venit brut minus cota forfetara de 40%). Impozitul este retinut direct la sursa, adica se achita automat odata cu plata veniturilor cuvenite. Prestatorii au dreptul sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.
 
In situatia in care veniturile castigate dintr-un singur contract de acest tip depasesc pragul de 26.760 RON/an, se vor retine taxe in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS.

Daca persoana care presteaza serviciile depaseste acest plafon pentru mai multe contracte incheiate, atunci contributiile sociale se platesc de catre o singura institutie.

Contribuabilul va desemna firma responsabila pentru achitarea CAS si CASS prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul care a fost numit pana pe 25 inclusiv ale lunii care urmeaza celei pentru care este datorata obligatia fiscala.

Daca o persoana obtine venituri din drepturi de autor de la mai multe institutii, dar nicio colaborare nu-i aduce o suma anuala egala cu plafonul minim, insa valoarea insumata a veniturilor depaseste pragul, atunci persoana respectiva are obligatia sa depuna Declaratia unica si sa achite taxele pana pe 15 martie in anul pentru care se plateste contributia.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. Va invitam sa vizitati portalul pentru ultimele studii de caz publicate.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X