Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Drepturi de autor. Obligatiile platitorului pentru un venit lunar de 1900 lei

Data aparitiei: 17 Aprilie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Drepturi de autor. Obligatiile platitorului pentru un venit lunar de 1900 lei
drepturi autorimpozit venitcas cass

Prezentam mai jos cazul unei societati care va incheia un contract pe drepturi de autor cu o persoana fizica neimpozabila, cu un venit net > 1.900 lei salariul minim brut. Vom afla de la expert care sunt obligatiile societatii privind calculul si retinerea impozitului, precum si a contributiilor sociale? De asemenea, este important de mentionat daca exista vreo obligatie declarativa (in sensul precizarii tipului declaratiei/impozitului/contributiei) catre bugetul de stat/bugetul asigurarilor sociale.


Iata raspunsul specialistului!


OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative a intrat in vigoare la data de 23 martie 2018. Incepand cu aceasta data tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de autor este reglementat de reglementarile legale nou introduse in Codul fiscal prin aceasta ordonanta.

Conform noilor reglementari, persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.

Asadar, platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat. In acest caz, platitorul venitului retine doar impozit pe venit in cota de 10%  dupa scaderea din venitul brut a cotei forfetare de 40%.
In cazul in care beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:


1. Este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;

2. Nu este singurul platitor de venit, dar  nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

In acest caz, beneficiarul realizeaza venituri din drepturi de autor din mai multe surse adica si la alti platitori, insa:

• Fie veniturile realizate la alti platitori sunt mai mici de 12 salarii minime brute pe tarabin vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

• Fie veniturile realizate la alti platitori sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia dar platitorul venitului este desemnat prin contractul de drepturi de autor platitor de contributii sociale.
 
Asadar, beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia. In acest caz platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele.

Avand obligatia platii contributiilor sociale, platitorul venitului are obligatia sa declare contributiile sociale in declaratia 112.

Pentru ca platitorul sa calculeze contributiile sociale, in contractul incheiat intre parti beneficiarul venitului desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract (acest venit nu poate fi mai mic de 12 salarii, respectiv 22.800 lei).



Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita – consilier juridic.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X