Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Incasare drepturi de autor. PFA. Poprire cont. Ce rezolvare exista pentru persoana care a obtinut aceste venituri?

Data aparitiei: 07 August 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
drepturi autorANAFobligatiipfasume neachitatedrepturi de autorpoprire conturi

In cazul analizat mai jos, avem ca subiect o persoana care incaseaza drepturi de autor fara a fi insa inregistrat ca PFA. In urma controlului primit de la ANAF in anul 2010, conform sumelor incasate, persoana in cauza a devenit platitoare de TVA fara a declara insa acest lucru. In anul 2011 a sesizat acest lucru si s-a declarat platitoare de TVA. In urma controlului din luna aprile 2015, persoana respectiva a avut de platit debitul TVA-ului nedeclarat plus penalitatile. A achitat astfel sumele aferente in luna mai 2015. In contextul noii legi privind amnistia fiscala, poate recupera aceasta persoana o parte din debitul achitat?

Se mentioneaza ca avand poprire pe conturi la o luna de la primirea rapotului fiscal, automat banca executa suma datorata catre stat.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de natura celor prevazute la alin. (1) pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata.

In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

Consider ca legea se aplica in cazul obligatiilor neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

Pentru obligatiile achitate nu este prevazuta posibilitateta recuperarii acestora.
In aplicarea legii urmeaza sa se emita un ordin ANAF.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X