email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF si-a pierdut rabdarea! Contribuabilii vor avea dobanzi si penalitati pentru FIECARE zi de intarziere

ANAF si-a pierdut rabdarea! Contribuabilii vor avea dobanzi si penalitati pentru FIECARE zi de intarziere
anafdobanzipenalitatiobligatii fiscale

ANAF atentioneaza societatile si contribuabilii persoane fizice pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor fiscale printr-o brosura publicata pe portalul institutiei cu titlul - „Obligatii de plata datorate pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscale”.

Inca din primul rand al brosurii, Fiscul subliniaza care vor fi efectele negative daca nu se respecta termenul de scadenta.

„Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. 

Nivelul dobanzii este de 0,02% - pentru fiecare zi de intarziere 
Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% - pentru fiecare zi de intarziere”

Dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza din ziua imediat urmatoare expirarii termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, si se face venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.

Exista si EXCEPTII!



Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.

Penalitatile de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare. Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

Pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale reprezentand impozite pentru care perioada fiscala este anuala, se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza: 

a) in anul fiscal de impunere, pentru obligatiile fiscale stabilite de organul fiscal sau de contribuabili, inclusiv cele reprezentand plati anticipate, se calculeaza din ziua urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sau, dupa caz, pana in ultima zi a anului fiscal de impunere, inclusiv; 

b) pentru sumele neachitate in anul de impunere potrivit lit. a), se calculeaza incepand cu prima zi a anului fiscal urmator pana la data stingerii acestora, inclusiv;

c) in cazul in care obligatia fiscala stabilita prin decizia de impunere anuala sau declaratia de impunere anuala, dupa caz, este mai mica decat cea stabilita prin deciziile de plati anticipate sau declaratiile depuse in cursul anului de impunere, dobanzile se recalculeaza, incepand cu prima zi a anului fiscal urmator celui de impunere, la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala sau declaratia de impunere anuala, urmand a se face regularizarea dobanzilor in mod corespunzator;

 d) pentru diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala sau declaratiei de impunere anuala, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua urmatoare termenului de scadenta prevazut de lege. In cazul impozitului pe venit, aceasta regula se aplica numai daca declaratia de venit a fost depusa pana la termenul prevazut de lege. In situatia in care declaratia de venit nu a fost depusa pana la termenul prevazut de lege, dobanda se datoreaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui de impunere.

Penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
 

ATENTIE!

Nivelul penalitatii de nedeclarare este de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere. 

Penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica.

Organul fiscal nu stabileste penalitatea de nedeclarare daca aceasta este mai mica de 50 lei.

Penalitatea de nedeclarare stabilita se reduce cu 75%, la cerere, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata ori compensare sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii.

In schimb, penalitatea de nedeclarare se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala constatate de organele judiciare.


DESCARCA brosura ANAF despre dobanzi si penalitati de intarziere. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdobanzipenalitatiobligatii fiscale


Data aparitiei: 12 Iunie 2019

Votati articolul "ANAF si-a pierdut rabdarea! Contribuabilii vor avea dobanzi si penalitati pentru FIECARE zi de intarziere":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X