email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Erori la inregistrarea contractului de leasing. Cum se corecteaza?

Erori la inregistrarea contractului de leasing. Cum se corecteaza?
leasingexercitiu financiarfacturi

Ai constatat erori la inregistrarea contractului de leasing? Nu lasa situatia la voia intamplarii! Orice eroare constatata trebuie corectata conform Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014, aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014, ne spune specialistul nostru.
 

Dezbatem cazul unui contribuabil care are un contract de leasing incheiat dupa adaugarea facturilor cu valoarea reziduala, pe 167 are sold D. Expertul nostru prezinta solutia corecta mai jos.


Erori la inregistrarea contractului de leasing: raspunsul specialistului


Dumneavoastra ati constatat, de fapt, erori in evidentierea contabila a contractului de leasing, stiut fiind faptul ca in contabilitate contul 167 trebuie sa se soldeze la finalizarea relatiei.
 
Acest indiciu va indreapta spre necesitatea de a verifica intreaga perioada de derulare a contractului, la verificarea tuturor inregistrarilor pe conturile folosite, in special pe contul 167.
 
Inregistrarea preluarii bunului la inceputul contractului s-a facut cu toata valoarea lui:


Conturi din Grupa 21. Imobilizari corporale = 167. Alte imprumuturi si datorii asimilate
Exemplu: 2133. Mijloace de transport = 167. Alte imprumuturi si datorii asimilate
 
Ratele de leasing lunare diminueaza valoarea ramasa de plata:
167. Alte imprumuturi si datorii asimilate = 404. Furnizori de imobilizari
 
La incheierea contractului de leasing se inregistreaza valoarea reziduala:
167. Alte imprumuturi si datorii asimilate = 404. Furnizori de imobilizari
 
La acest moment soldul contului 167 trebuie sa fie 0.
 
Existenta oricarui alt sold, debitor sau creditor, presupune existenta unei erori in inregistrarile lunare ale ratelor de leasing.
 
Orice eroare constatata trebuie corectata conform Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014, aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014.
 
La punctul 65. Este prevazut:
“(1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.”
 
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate pentru una sau mai multe perioade anterioare perioadei curente.
 
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, inregistrarilor gresite, etc.
 
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
 
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
 
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
 
Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Expert Contabil, Auditor Financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
leasingexercitiu financiarfacturi


Data aparitiei: 21 Octombrie 2019

Votati articolul "Erori la inregistrarea contractului de leasing. Cum se corecteaza?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X