Cu ocazia sarbatorilor de iarna, multe firme ofera salariatilor tichete cadou. Potrivit legii, acestea sunt neimpozabile, in masura in care valoarea lor, pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 150 lei.
Vom prezenta in continuare ce spune legea despre acordarea tichetelor cadou oferite cu ocazia sarbatorilor de iarna, daca exista anumite exceptii si conditii. O atentie deosebita trebuie sa o acordati si datelor trecute in contractul de munca.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Tichete cadou oferite cu ocazia sarbatorilor de iarna: raspunsul specialistului
Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Conform art. 142 lit. b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, precum si contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.”
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Astfel, daca acordarea acestor cadouri este prevazuta in contractul de munca (colectiv sau individual) suma de 150 de lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Pentru ca tichetele cadou, cadourile in bani si in natura sa nu se impoziteze acordarea acestora trebuie reglementata in contractul de munca (colectiv sau individual). Daca nu exista contract colectiv acestea vor fi acordate prin intermediul contractului individual de munca. Modificarea contractului individual se face prin act aditional (art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003 privind Codul muncii).
In concluzie, angajatorul poate acorda cu ocazia sarbatorilor de iarna, atat pentru fiecare dintre copiii minori ai salariatilor cat si pentru fiecare salariat (pentru fiecare persoana in parte) indiferent de forma contractului (chiar si cu timp partial) sau chiar daca salariatul nu are functia de baza in societate, o suma neimpozabila in cuantum de 150 lei.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.