Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Noutati privind criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA

Ultima actualizare: 08 Mai 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noutati privind criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA
tvarisc fiscalcod de procedura fiscala

UPDATE in 8 mai 2020 Prin HG nr. 340/2020 au fost introduse noutati privind criteriile de evaluare risc fiscal pentru inregistrarea in scopuri de TVA. Actul normativ a fost publicat publicata in Monitorul Oficial nr. 364 din 06 mai 2020.

Denumirea completa a acestuia este Hotararea nr. 340/2020 pentru modificarea si completarea titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016.

Prin Hotararea nr. 340/2020 se doreste implementarea a doua schimbari importante:

1. Perlele si pietrele semipretioase pot intra in regimul special de TVA aplicat in cazul bunurilor second-hand.

Despre regimul special de TVA aplicat perlelor si pietrelor semipretioase am prezentat mai multe informatii AICI. >>

2. Criteriile in functie de care se evalueaza riscul fiscal, cu ocazia inregistrarii in scopuri de TVA sau a recapatarii codului de TVA anulat din cauza riscului fiscal ridicat.


 

Hotararea nr. 340/2020: Criteriile in functie de care se evalueaza riscul fiscal

3. La punctul 88, dupa alineatul (19) se introduc doua noi alineate, alineatele (20) si (21), cu urmatorul cuprins:

(20) In aplicarea art. 316 alin. (9) si (12) din Codul fiscal, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, precum si al persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal si carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, sunt prevazute in anexa nr. 5, care face parte integranta din prezentele norme metodologice.

 

(21) In aplicarea art. 316 alin. (11) lit. h) si alin. (12) din Codul fiscal, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal, precum si pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal si carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a riscului fiscal, sunt prevazute in anexa nr. 6, care face parte integranta din prezentele norme metodologice."

4. Dupa anexa nr. 4 se introduc doua noi anexe, anexele nr. 5 si 6, avand cuprinsul prevazut in anexele nr. 1 si 2 la prezenta hotarare.
 

Art. II. -

Cererile de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, depuse si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se solutioneaza conform legislatiei in vigoare la data depunerii acestora.

Criterii de evaluare a riscului fiscal sunt prevazute in anexele 5 si 6 din HG 340/2020.

 

******

Articolul initial

Printre modificarile propuse in document apare si completarea pct. 88 din norme cu prevederi referitoare la criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in vederea inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA, precum si adaugarea unor anexe la normele date in aplicarea Titlului VII, anexele 5 si 6, in care sa se prevada aceste criterii.

Totodata, se introduc prevederi tranzitorii pentru solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA depuse si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, respectiv ca acestea vor fi solutionate pe baza criteriilor stabilite prin acest act normativ.

Prin Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 815 din 8 octombrie 2019, au fost aduse modificari art. 316 alin. (9) si (11) din Codul fiscal, potrivit carora criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in vederea inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA sunt stabilite prin normele metodologice.

Avand in vedere ca, in prezent, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, sunt stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, este necesara modificarea normelor in vederea respectarii noilor dispozitii ale art. 316 alin. (9) si (11) din Codul fiscal.
 

Clarificari oferite in anexele 5 si 6:

 Prin persoana impozabila se intelege:

- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;

- PFA, II, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de titulari, respectiv membri la data la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;

- persoana impozabila analizata, in cazul in care aceasta solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Obligatii fiscale restante

Suma totala a obligatiilor fiscale principale restante6) inregistrate de persoanele impozabile5) la care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detin calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) si de asociatii1) (persoane juridice) si/sau administratorii2) (persoane juridice) persoanei impozabile analizate, este mai mare sau egala cu 50.000 lei.

Suma totala a obligatiilor fiscale principale restante7) inregistrate de persoanele impozabile5) la care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate au detinut, in ultimii 5 ani fiscali incheiati, calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4), este mai mare sau egala cu 50.000 lei.

In categoria obligatiilor fiscale principale restante sunt incluse obligatiile fiscale principale, cu termen scadent, care sunt definite in cadrul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au fost achitate pana la data depunerii solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA.

In categoria obligatiilor fiscale principale restante sunt incluse obligatiile fiscale principale, cu termen scadent, care sunt definite in cadrul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au fost achitate pana la sfarsitul perioadei in care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate au detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) in cadrul persoanelor impozabile respective.
 

Consultati textul integral al anexelor 5 si 6 la normele metodologice de aplicare a prevederilor Titlului VII din Codul Fiscal

Anexele nr. 5 si nr. 6 (document atasat)






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X